Шта недостаје ваљевском удружењу за достојанствен боравак деце и младих са аутизмом

Удружење грађана "Аутизам", које има чланове у читавом Колубарском округу, добило је признање за допринос борби за достојанствен живот деце и младих са аутизмом. Упркос добрим резултатима, у раду се сусрећу са бројним проблемима.

Мали простор Удружења грађана "Аутизам" у Ваљеву неуслован је за окупљање све већег броја чланова. На помоћ и подршку деци и одраслима са аутизмом рачуна 49 породица из Колубарског округа.

 

Јелена Перуничић, мајка дечака са аутизмом, доселила се из Бачке. Каже, зато што им треба помоћ са дефектолозима, логопедима, просто, дечја потреба за њима, а то је једноставно највећи проблем код њих што највише индивидуални рад траже.

О деци са аутизмом у највећем броју случајева брину самохрани родитељи, који не могу да се запосле. И у породицама са оба родитеља тешко је деци приуштити стручну помоћ логопеда, дефектолога и олигофренолога. Накнада од државе за туђу негу и помоћ је око 32.000 динара. Статус родитеља-неговатеља у Србији законом још није дефинисан.

"Моја кћерка је друга година средње школе. Ишла је редовно у школу, ја на пример, не могу да се запослим тренутно нигде. Ни до сад нисам могла да радим, јер сам морала искључиво бити уз кћерку", каже Далиборка Маринковић.

Удружење грађана "Аутизам" од оснивања 2019., труди се да пронађе донаторе. Тако су добили простор, за који ипак плаћају 6000 динара месечно за грађевинско земљиште, јер су на парцели ЈКП „Полет". Намеравају да отворе Центар за аутизам са дневним боравком и за то им је потрбна подршка Града Ваљева.

"Немамо чак ни грејање, који нам је главни проблем. Друго, нас стотинак људи заиста не може да буде у 15 квадрата. Оно што апелујем на Град да нам омогући то. Што се тиче Центра за аутизам, у плану је не само да се корисници окупљају у том Центру, у плану је да се отвори дневни боравак за децу са аутизмом, која су завршила основно образовање", истиче Габријела Шипош, председница УГ "Аутизам" у Ваљеву.

Признање за допринос борби за достојанствен живот деце и младих са аутизмом ваљевско удружење добило је и због чињенице што је имање, добијено од донатора у Моравцима код Љига, уредило за бесплатан боравак породица из читаве Србије и на три хектара засадило воће.

 

 

 

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи