Читај ми!

Све мање првака у Рековцу, како општина поправља демографску слику

У Србији је, у периоду од јануара до октобара ове године рођено 51.401 дете, што је у односу на исти период прошле године, раст од 0,8 одсто, саопштио је Републички завод за статистику. Највише деце рођено је у београдском региону. Неславни рекорд држи Црна Трава, где је прошле године рођено само четворо деце. И у Рековцу се ретко чује плач беба: Прошле године рођено је само 38 беба, све су празније и школске клупе.

У продуженом боравку рековачке основне школе први и други разред. Тренутно раде домаће задатке, после ће на игру у школско двориште. Већина ових малишана долази из вишечланих породица. На питање, шта је најзанимљивије у породици која има троје деце, кажу - кад се сви загрлимо и кад сви радимо скупа.

 

У матичној школи и десет подручних одељења наставу похађа 186 ђака. Кабинети су опрепљемни, свуда има интернета. Овог септембра било је 20 првака, пет мање у односу на годину пре.

"Наравно то утиче на број одељења, долази до смањења броја одељења и на крају и до појаве технолошких вишкова", каже Биљана Матић, директорка ОШ "Светозар Марковић".

У Рековцу данас живи 20 одсто мање људи у односу на претходни попис. У матичној служби кажу да се за упис много чешће отвара књига умрлих него ли књига рођених. Зато се и они радују сваком новом становнику општине.

"Прво честитамо па после папирологија, како да не. То је за нашу територију која је разруђена, велике површине, а много је мало рођених беба, то је велика радост", истиче Марина Ристић из Службе дечије заштите.

Да поправе лошу демографску слику из скромног локалног буџета за свако новорођено дете општина даје сто хиљада динара, трудницама годину дана по пет хиљада, за многу децу бесплатни су ужина и књиге. Свесни су ипак да младе људе који стварају породицу могу да задрже само уз нова радна места.

"Ако и један од два брачна друга ради ти људи шире своје породице, раде на потомству тако да суштина је нова радна места, ми се заиста трудимо да повећамо тај број радних места имамо и велику подршку и наше државе и нашег председника", објашњава др Александар Ђорђевић, председник општине Рековац.

Оно што овде људи истичу као предност за живот породице је чист ваздух, здрава природа и чињеница да дете до школе и игралишта може без пратње родитеља.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара