Љижани се сећају Милована Данојлића

Академик Милован Данојлић, наш савремени песник, преминуо је данас у Француској где је живео последњих деценија. Љишка библиотека која од ове године носи његово име летос је приредила књижевно вече на којем се Данојлић захвалио на почасти која му је указана.

Љишка библиотека поносна је на Милована Данојлића. Прва је понела име за живота свог земљака.

Данојлић, кад год је био у родним Ивановцима свраћао је у љишку библиотеку.

"Мислим да је Милован Данојлић и сигуран сам заправо у то, највећи међу нама овде Љижанима, међу Качерцима, међу онима који су одрастали под овим шумама, на овим њивама, који су упијали мирис ових лепих наших поља. И од првог дана кад сам дошао у Љиг на место дирктора библиотеке сањао сам о томе право да вам кажем, да ова библиотека понесе име Милована Данојлића", рекао је Драган Радовановић, директор љишке библиотеке.

Својим стваралаштвом Данојлић је прославио Србију и овенчао се највећим књижевним наградама. Велики песник и академик био је веома почаствован што су га се сетили земљаци и љишкој библиотеци дали његово име.

"Ја нисам се надао ни наметао. Али ја са овом библиотеком живим, па једно 73 године како улазим у њу, узимам књиге, читам. Ту сам и касније долазио тако да овај уз сво осећање почасти некако је то природан развој ствари ако смем тако да кажем", речи су књижевника Милована Данојлића.

Књижевно вече у дворишти љишке библиотеке било је у знаку и 85. рођендана Милова Данојлића.Представљена је његова најновија књига "Исповест на тргу" у издању Српске књижевне задруге.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи