Прве трудноће у Центру за вантелесну оплодњу суботичке болнице

У суботичкој болници недавно је почео да ради Центар за вантелесну оплодњу, као седма државна институција у тој области, а друга у Војводини. Први резултати Центра су охрабрујући.

После десетогодишњих напора идејног творца Центра, примарујуса доктора Александра Радуловића и улагања државе, покрајине и града од пола милиона евра, Центар за вантелесну оплодњу у суботичкој болници у октобру је примио прве пацијенте.

"Већ имамо првих трудноћа и замрзавања ембриона", каже примаријус доктор Александар Радуловић, начелник Центра за вантелесну оплодњу и додаје да је проценат успешности ввантелесних оплодњи већи код млађих пацијенткиња.

Стручни тим суботичког центра потпомогнут је 40-тогодишњим искуством немачког ембриолога доктора Алфреда Книвалда, а у суботичкој болници истичу и свесрдну стручну помоћ коју су добили од ваљевске болнице.

"Око 17 до 20 посто парова има проблем у вези са зачећем тако да цео овај регион који броји око 250 хиљада људи има прилику да дође, али оно што је још битније сви грађани y Републици Србији ће имати право да аплицирају", наводи др Саша Џелебџић, директор Опште болнице у Суботици.

Доктор Радуловић сматра да је центар по опремљености и кадровима на нивоу најбољих домаћих и европских институција те врсте.

"Мислимо да овај центар може већ у неким стандардима да напрви више стотина циклуса годишње", сматра примаријус др Александар Радуловић, начелник Центра за вантелесну оплодњу.

Сем улагања у опремање Центра за вантелесну оплодњу, локална самоуправа обезбеђује средства и за друге мере пронаталитетне политике.

"Издвајамо близу 30 милиона динара у градском буџету за једнократну помоћ трудницама и за помоћ при рођењу, за родитељски додатак за рођење првог детета", каже Јасмина Стевановић, секретарка за друштвене делатности, Града Суботице.

Процена је да ће последњи попис становништва у Суботици приказати опадање броја становника. Функционисање Центра са модерном биомедицинском технологијом ствара нове могућности за да се популација увећа.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво