Читај ми!

Ваљево: О квалитету ваздуха преко апликације

Према званичној статистици, Ваљево се налази на листи градова са ваздухом лошег квалитета - нарочито током грејне сезоне. Због тога су грађанима веома корисне информације о концентрацијама штетних материја, које од сада, могу добити у реланом времену, путем апликације. У њеном осмишљавању учествовал су Удружење грађана „иРеволуција" и београдска „Екстремна екологија".

Нова апликација о квалитету ваздуха у реалном времену у Ваљеву сабира вредности са аутоматских мерача државне Агенције за заштиту животне средине, затим података са мерних места установе коју финансира Град и појединачних грађанских мерача.


„Грађански мерачи нису као што је државна мерна станица и они практично се воде као индикативно мерење и они врше мониторинг само ПМ10 и ПМ2,5, који истини за вољу највише уништавају наш организам. Али та правовремена информација, која може да спречи излазак напоље, да дете не одлази да се игра у неком загађеном простору је много, много важна зато што можемо донекле да водимо сами рачуна о себи кад смо већ у оваквој ситуацији. Што се тиче позиције државног мониторинга, који се налази овде иза нас, он дефинитивно не хвата све вредности и ми смо као организација предали локалним властима управо предлог и мере како да се побољша квалитет, односно мониторинг квалитета ваздуха у Ваљеву" каже Владимир Радосављевић из Удружења грађана „иРеволуција".


До уређаја државне Агенције не могу да допру штетне материје највећег појединачног загађивача, „Крушика", нити насеља са највише појединачних ложишта у Ваљеву.


Завод за јавно здравље бележи присуство ПМ10 честица на једном месту. У овој сезони концентрације СО2, НО2 и чађи пратиће на шест локација, али их не може саопштавати у реалном времену, јер се добијају такозваном мокром методом.


„Наше методе показују вредности које су постојале у граду, тј. концентрације које су биле у граду у претходних дан или два, просто таква је метода. Што се тише ПМ10 честица, наша метода која је референтна метода, стандардна такође не може у реалном времену да да концентрацију, него у најбољем случају за 72 сата уназад", истиче Биљана Младеновић, физикохемичар ЗЗЈЗ Ваљево.


Падавине и ветар осетно поправљају квалитет ваздуха у Ваљеву. Током грејне сезоне Ваљевци им се искрено радују.




петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи