Шахисти из света на Међународном турниру у Пироту

Пирот је домаћин Међународног отвореног првенства централне Србије у шаху-у организацији Шаховског клуба „Част и слава", под покровитељством Шаховског савеза Србије. Наградни фонд је 5.250 евра, а такмиче се шахисти из Србије и многих земаља света.

На шаховском турниру у Пироту учествује 74 играча из 15 националних федерација, међу којима су шахисти из многих европских земаља, али и са Новог Зеланда, Сингапура, Америке. Међу фаворитима је 7 велемајстора.

 

"Имам 23 године, постао сам велемајстор у шаху са 17 година, 2 године сам учествовао за сениорску репрезентацију Србије, био сам Олимпијски репрезентативац", каже Милан Зајић, велемајстор у шаху. Додаје: "Сада учествујем на отвореном међународном првенству централне Србије. Циљ ми је да као велемајстор освојим прво место".

"Ја сам се надао да ту дође пуно мојих ученика из Бугарске. Најважније је да човек може да искористи своје менталне способности", наводи Александар Делчев.

"Веома сам задовољна организацијом турнира. Ово је турнир на којем ћу покушати да повећам свој рејтинг који је тренутно 2025 и да се борим са јачим играчима од себе и надам се да ћу у томе успети", истиче Нораи Советбекова, из Киргистана. 

Игра се 9 кола по Швајцарском систему. Темпо игре је 90 минута по играчу.

Владимир Шакотић, члан организационог одбора наглашава: "На овом турниру, првих 12 табли се преноси уживо, што значи да гледаоци, љубитељи шаха у свим крајевима света могу уживо да прате потезе. Друго, ово је ниво Међународног отвореног турнира где се могу освојити све норме за међународне титуле и то је учесницима из иностранства јако интересантно, зато су дошли у оволиком броју."

На овом турниру биће додељено 10 редовних награда и специјалне награде за најуспешније такмичарке, играче са нижим рејтинзима и ветеране.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара