Кардиолог - еколог у акцији чишћења Копаоника

Иако као кардиохирург већ 10-ак година ради у Београду, доктор Александар Милутиновић сваки слободан тренутак користи за боравак у родном Брусу. Основао је Удружење за заштиту природе и неговање српског наслеђа "Рајко од Расине", које је током протеклих 5 година рализовало 30-так успешних еколошких акција. Последњу у низу, овог викенда.

Скалпел и хируршке рукавице др Александар је током празника заменио риболовачким чизмама, а операциону салу реком Грашевком, десном притоком Расине, крај које је одрастао. Уз подршку породице и истрајних ентузијаста реализована је прва јесења акција.

 

"Ја сам задовољан генерално тиме да то радимо и да имамо неки континуитет. У суштини осим неког посла којим се бавим и породице, мислим да ми је ово једна од дражих ствари које сам у животу радио. Одзив је у складу са неком свешћу и са тиме како људи осећају нешто", каже др Александар Милутиновић, кардиохирург.

"Ја сам са Салетом међу првима кренуо у акције. Мотивише ме што сам љубитељ природе, риболовац сам. Људи бацају све и свашта у реку, ево видите, вадимо по 100 - 150 џакова, сваку акцију", наводи Жарко Арсић, из Бруса.

На питање да ли има пуно посла, Ненад Илић из Радуња одговара: "На жалост има. Сваки пут, нећу рећи све више, није тако, мислим да дајемо добар пример и нама и нашој деци, и овде мештанима, нашим пријатељима, тако да се надам да ће сваког пута бити све мање посла за нас".

Кардиолог по занимању, а како сам каже, родољуб по стеченом осећају и васпитању Александар Милутиновић је пре 5 година иницирао оснивање Удружења "Рајко од Расине".

"То наше Удружење које има поред тога да чисти реке и чисти природу, има и задатак да се бави нашом традицијом и одржавањем наше традиције, културе и историје. И у том смислу смо организовали тај неки марш до Криве реке који је ове године шести пут био", истиче Верољуб Милутиновић, из Бруса.

О идејама и људима чијим се примерима водио, али и делима која је за собом оставио сведочи и књижевни првенац др Милутиновића "Срцем кроз Расину-хирургија нелечених тема".

"Ја верујем да ће врлина свакако спасити свет, ако га спасе, то ће га спасити. Неће сигурно вештина, неће техника, неће ништа од, да кажем, оног што се подразумева под модерним", додаје др Александар Милутиновић, кардиохирург.

У прилог томе и збирка песама чији се излазак очекује почетком године, о заборављеним људима и догађајима који су оставили траг у животу Србије.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво