Педесетак оваца удављено протеклог викенда у ваљевском крају

У три ваљевска села минулог викенда покољ оваца. Звери или пси луталице, заклали су око 50-ак и још толико оваца теже повредили.

Овчарска фарма Александра Баратовића у Јошеви саграђена је по прописима да буде безбедна, али је у њој домаћин овог јутра затекао покољ стада. Све овце биле су сјагњене.

 

"Ушли су на овај пролаз и овуда су прескочили преко јасала. Укупно има повређених и умрлих 29 комада. Нисам сигуран да ли су пси луталице или неки шакал, шта је већ могло да уђе, нека дивља животиња. Проблем је, како су сишле доле него како су изашле одоздо, јер је висина овде преко један и по метар", истиче Александар.

У суседним селима Голој Глави и Рабасу претходне две ноћи иста прича. Душан Емрековић има додатни проблем. Робним резервама мора да врати одређен број грла.

„Узео сам из тих Робних резерви 31. овцу и овна, 32 комада. И сад од чега ја то да вратим, кад немам, кад неће бити ту ни једна, не може да се ојагњи, кад су све излупане, поломљене, од чега сад да вратим, како да се снађем, не знам ни сам", наводи Душан Емерековић из Рабаса.

"Код мене су ограду прескочили, а била је висина можда метар и по, шта знам. Али се ништа није чуло. Апслоутно ништа, ни лавеж, ни лавеж мојих паса, ништа, ништа није упозоравало да се то тамо нешто дешава", каже Љубисав Митровић из села Гола Глава.

И други мештани, који се у овом крају баве овчарством, су узнемирени, траже реакцију надлежних органа, а понајпре ловачког удружења. У селима виђају псе луталице.

"Не знамо шта је, да ли су пси луталице, да ли неке звери. Мештани траже да им ми помогнемо, а ми смо беспомоћни. Зато што не смемо да одстрелимо псе луталице. Немамо никакву дозволу. И праве нам штету чак и у ловишту", наводи Владисав Митровић, председник ловачке секције.

Ветеринарски и комунални инспектори су на терену. У зависности од њихових извештаја земљорадници ће имати могућности да из градског буџета наплате штету. Она је у овом тренутку већа од милион динара.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се