Породица Аметовић из Радаља у школском стану док им се реновира кућа

О тешком животу породице Аметовић из Радаља, код Малог Зворника, извештавали смо више пута. Последњи, када се догодила несрећа, у којој је живот изгубио деветогодишњи дечак, од последица гушења које су изазвали издувни гасови агрегата који су користили, јер им је струја била искључена. Месец и по дана после свих трагедија, Аметовиће очекује боље сутра.

У кући без основних услова за живот, Драган Аметовић је одгајио четворо деце, а упркос сиромаштву никад није желео да их препусти на старање другоме.

Од немаштине покушало је да их отргне на стотине хуманих људи који су им помагали у храни, одећи, новцу, а реконструкцију свог дома, нажалост, дочекаоје тек након трагедије у којој је живот изгубио најстарији син.

Драган и његово троје деце, сада су смештени у школски стан у којем ће боравити док радови не буду готови.

"Сад смо у стану, лепо је баш и све је чисто, и свиђа ми се овде баш, али кућа је кућа, и једва чекам да се уселимо у њу", каже ћерка Милка Аметовић.

Без воде, и са два кревета на којима је спавало њих петоро, живели су годинама. Након обнове, њихова кућа, биће и сигурнија, топлија, али и већа, јер ће добити додатних 40 квадрата.

"Кућа породице Аметовић је у јако лошем стању, па је општина Мали Зворник, између осталог, узела да кућу реконструише и догради, не баш од темеља, али значи остаће само његови зидови, остало ће бити значи све урађено, и купатило, јер немају ни купатило", објашњава Зоран Бркић, инжењер грађевине.

Иницијатива за реконструкцију дома породице Аметовић покренута је још средином године, али су радове одложиле законске процедуре. Део новца обезбеђен је из општинског буџета, а део од хуманитарних прилога грађана.

"Ту је највећи и огромни проблем настао око легализације , прво су морали браћа, сестре, код нотара сви да се одрекну, а онда ми то да завршимо. Урађена је грађевинска дозвола, прошло је све то, ево дали смо милион динара Центру за социјални рад као директну помоћ извођачу који је прошао на њиховом позиву", наводи Зоран Јевтић, председник Општине Мали Зворник.

Уколико временски услови послуже, Аметовићи би у свој дом требало да се врате најкасније до пролећа. За опремање домаћинства и комплетан заврештак радова недостаје још око милион динара, због чега се добротоворни прилози и даље прикупљају широм малозворничке општине.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво