Читај ми!

Шта мучи ратаре у јесењој сетви пшенице у Средњем Банату

У току је сетва пшенице. Ратарима је највећи проблем што је, по неким проценама, скупља бар 30 посто него лане. Стручњаци апелују да се користи декларисано семе и повољно време за сетву ових дана, јер су то 2 предуслова за висок принос. Како протиче сетва у Средњем Банату и са којим се проблемима суочавају ратари, проверавао је Миле Новаковић.

Због скупог минералног ђубрива Жива Станића пољопривредник из Орловата код Зрењанина не размишља да повећава површине под пшеницом.

Сејаће нешто мање од десет јутара и све ће финансирати сам. Лане се килограм ђубрива могао купити за килограм и по пшенице, а ове године су цене расле, али више у корист минералног ђубрива.

"Три метера жита за метар ђубрива, тај паритет не одговара нама никако. Е сад требала би држава нешто да уради да добијемо мало то јефтиније ђубриво, па да улажемо да нам роди више", сматра Жива Станић, пољопривредник из Орловата.

Аурел Гал пољопривредник из Сутјеске је раније купио минерално ђубриво и семе пшенице. Користи сунчан дан да засеје до краја оптималног рока. Житу је наменио исте површине као лане.

"Имаћемо ја и син око 50 јутара, 55 тако нешто отприлике", каже Аурел Гал, и додаје како очекује да ће сетву завршити до сутра. "Данас ако стигнемо колико имамо да обавимо и сутра. Јер смо радили два дана раније."

На њивама предузећа "Бранко Глеђа" у Банатском Вишњићеву биће око 85 хектара пшенице или 30 одсто више него лане.

Не можемо бити задовољни квалитетом семена. Физички његов изглед. Не може у пшеници која је дорађена у неком семенском центру која је прошла кроз чишћење и разне селекторе, да има плеве, да има делова сламе. једним речима има механичких примеса. Једним речима нисмо задовољни тим квалитетом, неко би морао да врши контролу тога", наводи Војин Тркуља, ДП "Бранко Глеђа" Банатско Вишњићево.

Стручњаци упозоравају да је прошле године на њивама било коришћено декларисано семе на свега 40 одсто површина и да треба избегавати коришћење за сетву пшенице "са тавана", јер је биљка, која из ње никне, подложнија болестима.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара