Читај ми!

Врање: 690 година Манастира Светог Оца Николаја

Манастир Светог Оца Николаја у Врању обележава јубилеј, 690 година постојања, то је и метох манастира Хиландар. Освећена је спомен капела у комплексу манастира, која је споменик сећања на пострадале. И град Врање сећа се жртава из Првог светског рата, на данашњи дан је ослобођен.

Манастир Светог Николе у Врању, подигао је у 14. веку, у време Светог краља Стефана Дечанског, кнез Балдовин. Из времена цара Душана црква је приложена Хиландару, повеља којом се то даривање потврђује написана је у периоду између 1343. и 1345. године. Светиња има велики значај кроз историју.

"Билa је стециште нашега народа, друго што је најважније и духовно извориште, тако да један период превасходно у турско време када је био потпуно разорен манастир. После када се наш народ обнављао крајем 19. и почетком 20. века, он је био у тим околностима, како се могло, обновљен", објашњава владика Пахомије, епископ врањски.

Писани трагови и подаци о манастиру појављују се и 1894. године, сведоче и о првој већој обнови цркве, која је почела за време владавине Обреновића, а завршена у време династије Карађорђевића.

"Значај данашњег дана је огроман, не само за град Врање и наш поносни јуначки југ, већ за целу Србију. И сви се данас са великим поносом подсећамо и бесмртног дела лозе Немањића, оснивача наше државе", истиче Владимир Орлић, председник Скупштине Републике Србије.

"Ми нарочито интензивно са епархијом улажемо последњих неколико година и уложили смо пре свега у сређивање пута, стаза, као и саме изградње спомен-костурнице која је данас освећена", наводи Слободан Миленковић, градоначелник Врања.

У оквиру обележавања јубилеја, 690 година постојања манастира, служена је света литургија, освећена је спомен купола, одржан парастос у спомен костурници, свечана академија. Епархија врањска одликовала је добротворе, за помоћ у обнови светиња.

"Ко и даје, он и Богу позајмљује, а благослов морамо на неки начин да заслужимо, и својим добрим делима својој деци сутра сретне путеве и благослове стварамо", каже Сандра Дринчић, из Београда.

"За мене има посебан значај то што сам са својим ученицима из Гимназије "Бора Станковић" у Врању овде и дошли смо да испоштујемо литургијски пре свега", истиче Никола Павловић, вероучитељ.

Иконостас цркве Светог Николе има 31 икону и рађен је почетком 20. века. Иконе су дар ондашњих врањских породица, а сликане су у периоду од 1901. до 1905. године, када је црква освећена од стране епископа нишког Никанора.