Читај ми!

Пирот: Недостатак педијатара у Дому здравља

Дом здравља у Пироту, према важећим нормативима, има довољан број педијатара у Дечијем диспанзеру. Међутим, реалност је потпуно другачија. Недостатак лекара редуковао је превентивне активности, условио гужве и укинуо рад саветовалишта за младе.

Нормативи за примарни ниво здравствене заштите су, према речима лекара, одавно застарели. Последица тога су и проблеми у организацији рада лекара. Развојно саветовалиште ради само у једној смени.

 

"Више не поштујемо то да се инсистира да се преглед обавља код изабраног лекара. Због инсистирања из вртића да се и здрава деца доводе на контролне прегледе, након завршеног лечења, ту имамо проблем јер се деца поново враћају у инфективну средину", истиче др Гордана Мадић, начелница Школског диспанзера. 

Две године короне, зауставиле су систематске прегледе и редовну вакцинацију школске деце. Сада, уз додатно ангажовање лекара, надокнађују се превентивни прегледи. 

"Ми имамо само једног педијатра у школском диспанзеру и четири лекара опште праксе. Тешко је организовати рад и ове редовне активности, јер се не може предвидети колики ће број пацијената да се јави дневно", истиче др Јулија Ранчић, педијатар. 

У Дому здравља Пирот истичу да је веома важна превентивна здравствена заштита. Међутим, развојно саветовалиште тренутно од здравствених сарадника има само логопеда, а недостају социјални радник, педагог и психолог.

"Осипање кадра у доносу на претходни период је евидентан у Дому здравља. Ја не могу рећи да је он испод норматива, али опет потврђујем ову чињеницу, да су нам ови нормативи доста рестриктивни. Педијатри у школском и предшколском диспанзеру, са овим бројем који је у оквиру норматива, једва успевају да задовоље свакодневне потребе, рачунајући на оне превентивне мере које су приоритет и свакако нарастајуће захтеве оног дела болесне популације", каже др Радован Илић, директор Дома здравља Пирот. 

Суспендован је и рад Саветовалишта за младе, што је како наглашавају у дечијем диспанзеру, велика штета, јер се млада популација, која сазрева оставља без врло важних животних савета, који су везани за њихово одрастање.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво