Храна и гардероба на солидарним чивилуцима у Врању

У Врању је Удружење "Борино и европско Врање" покренуло хуманитарну акцију, по угледу на сличне у појединим европским градовима.

Анонимни су донатори, непознати су и примаоци. А и донатор и прималац може бити свако од нас. На три места у граду постављени су чивилуци где Врањанци који имају вишак хране или гардеробе могу да оставе онима којима је потребна.


"Било је више предлога да у готово свим деловима града инсталирамо, ако тако могу да кажем, ове или овакве сличне чивилуке јер једноставно људи су осетили потребу да се на неки начин укључе сами у ову акцију. И такође имају тај резон и свесни су проблема", каже Милош Илић, удружење грађана "Борино и европско Врање".

Ову активност виде као подстицај или позив да помажемо и будемо солидарни. Судећи према слици, људи деле, а и преузимају храну и гардеробу.

Грађани Врања свесрдно подржавају ову акцију, иначе поклањају гардеробу, односе у Црвени крст за избеглице.

У Врању ове године новчану помоћ редовно прима 950 социјално угрожених грађана. За једнократну помоћ годишње се пријави око хиљаду људи. Није било већих одступања у претходним годинама, кажу у локалној самоуправи, и истичу сарадњу са Националном службом за запошљавање.

"Кад ви упослите човека, он више није у стању социјалне потребе. И углавном се иде на ту једнократну помоћ и на новчану социјалну помоћ. Чињеница да имамо и наш локални акциони план запошљавања на годишњем нивоу где гледамо да те рањиве групе запослимо како би својим радом имале одређена средства за нормалан живот", објашњава Данијела Милосављевић, градска већница задужена за социјална питања у Врању.

Врање званично нема бескућнике, за оне који немају дом постоји Прихватилиште за одрасла и стара лица, при Центру за развој локалних услуга социјалне заштите. 

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво