Лапароскопске операције тумора на желуцу и у Општој болници у Лесковцу

Уз Прву хирушку клинику, лесковачка Општа болница, једина је здравствена установа у том делу Србије, у којој ће се обављати лапароскопске операције тумора желуца. Првих неколико операција, лесковачки хирурзи, урадиће уз подршку стручњака из Београда.

Дочекао нас је са осмехом дан након тешке операције. Педсетосмогодишњем Зорану Петровићу из Шилова код Лебана, пре две недеље, откивен је карцином желуца. Први је пацијент у лесковачкој општој болници коме је лапароскопски успешно одстрањен тумор. За седам дана биће код куће. Каже да се добро осећа и да је задовољан докторима и сестрама.

Операцију, која је трајала пет и по сати, водио је доктор Драган Гуњић са Прве хирушке клинике уз асистенцију лесковачких хирурга.

"Сваки корак и те финесе у тој хирургији нам је објашњавао стрпљиво с обзиром да је то прва операција и да је то за нас новина", каже Др Александар Ивановић, хирург Опште болнице Лесковац.

Посвећени раду и усавршавању. Уче од најбољих стручњака у земљи и иностранству. По броју лапароскопских операција дебелог црева предњаче у земљи. Верују да ће се брзо осамосталити и за сложене захвате на желуцу.

"Знамо какав је пут. Знамо да треба пуно одрицања, пуно времена. Требаће нам сигурно још неколико долазака доктора Гуњића и професора Бјеловића, али наравно спремни смо за тај изазов", наводи Др Владимир Стојковић, хирург Опште болнице у Лесковцу.

Минимално инвазивну хирургију у Лесковцу је увео доктор Предраг Ивановић пре 22 године. Интервенцијом на желуцу биће заокружена лапароскопска хирургија.

"Тако да смо један огроман проценат наших хирушких захвата из отворене хирургије превели у минимално инвазивну хирургију што је веома важно. Предности минималне инвазивне хирургије су познате пре свега за хирурге су они важни зато што имамо бољу визуелизацију, боље видимо неке детаље и она је много прецизнија", каже Др Предраг Ивановић, директор хирушког сектора Општа болница Лесковац.

Добро уигран тим младих лесковачких хирурга, анестезиолога, медицинских сестара и техничара са нестрпљењем ишчекује реконструкцију болнице. Уз одличне резултате које постижу имаће и нову опрему и боље услове за рад.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво