Берба грожђа у пуном јеку

Круна свих послова у винограду је берба грожђа. Прави тренутак на основу искуства у процени зрелости одређују сами виноградари, али и временске прилике од којих много тога зависи.

Берба је у пуном јеку. Ужурбано се ради погледа упртог у небо.

"Целокупна породица је ангажована. Овде тренутно имамо 15 берача. Морамо да пожуримо, јер је кренуло да пропада грожђе. Ја сам ето дошао из Словеније тамо студирам дошао сам да помогнем, јер баш је хитно", каже Алекса Спасић , винар виноградар из Тржаца.

Посла је пуно бере се на сваком брежуљку. Најтеже у овом тренутку у трци са временом је наћи довољно радника.

"Има нас негде и до тридесетак. Двадесетак неких сталних. Деси се у једном дану да буде на три четри места по 5,6 7,8 радника, шаљемо неке лево неке десно, имамо и помоћну екипу из Бруса јер радимо пуно свугде", наводи берач Предраг Матић.

"Ево некако смо се снашли јесте проблем у сваком случају. Али ту су из околних села. Данас имамо 20 радника који беру овде у винограду. Онда иде прерада и складиштење вина, хлађење, ферментација, па све остало. Тек предстоји нама посао и велики процес, али трудили смо се за то, једва чекали тако да надамо се да ће све бити како треба", наводи Далибор Ђорђевић, винар виноградар из Горњег Ступања.

Берба у Жупи потрајеће до краја месеца када стижу црвене сорте последње епохе зрења.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво