Сече се купус и спрема Купусијада у Мрчајевцима

Чачански крај један је од већих центара за производњу купуса у Србији. У току је и берба сорти које стижу у септембру.

У Мрчајевцима, где сутра почиње Купусијада, овогодишњ род је добар, бољи од претходне сезоне када је због суше био умањен готово за половину.

Повртари очекују и добру откупну цену, а у селима уз Западну Мораву где су и највеће парцеле у току је сеча сорти које сада стижу на род.

У чачанском крају купус се гаји на око 500 хектара највише у селима близу реке. То су Мрчајевци, Заблаће, Кукићи, Мршинци.

Последњих година издвојила су се поједина газдинства чији је купус препознатљив на тржишту. Узгајају га за све намене и током читаве године. Већина великих произвођача има савремене системе за наводњавање који су неопходни како би се постигао квалитетан род и високи приноси.

Понегде у мањим засадима ових дана има више влаге, јер је у претходном периоду било доста падавина па је сеча купуса мало спорија.

Биће ове године доста купуса, а то је свакако добра вест и за оне који припремају овогодишњу Купусијаду у Мрчајевцима која почиње сутра.

Гастрономско туристичка манифестација траје до недеље када ћемо и сазнати ко кува најбољи купус у неизоставном земљаном лонцу.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво