Читај ми!

Трагови средњег века на Руднику

У овогодишњој кампањи археолошких истраживања средњовековне цркве на Руднику откривене су ктиторска гробница и репрезентативне надгробне плоче. Међу њима је и гроб витеза Жарка из 14. века.

Остатке средњовековне цркве испод Острвице археолози су открили још осамдесетих година прошлог века. Већ друго лето на том локалитету поново се истражује, а о сахрањивању најзначајнијих становника сведоче гробови унутар храма.

"Они припадају истакнутим припадницама друштвене елите тог времена, односно властели. Они су могли бити сахрањени по ктиторском праву, као чланови ктиторове породице или су могли неком посебном заслугом стећи ту привилегију да буду сахрањени унутар овога", каже доцент др Дејан Радичевић, из одељења за Археологију на Филозофском факултету у Београду.

Пронађени су изузетно квалитетни надгробни споменици из 14. века, какви до сада нису виђени на Руднику. Међу њима је посебно драгоцена плоча на којој је уклесан грб властелина Жарка.

"Он је веома занимљив као иконографско решење, али у себи садржи све елементе. Од шлема, перјанице, свих детаља, укључујући и име самог покојника, тако да нема дилеме да и сам припада том истом времену", додаје доцент др Дејан Радичевић.

Археолози су на Руднику неочекивано пронашли још једну монументалну гробницу, па тако уз бројне налазе већ четрнаесту годину допуњују сазнања о богатој историји на планини код Горњег Милановца.

"Тиме не само да ширимо видике знања, не само средњовековне него и античком и турском Руднику, већ добијамо могућност да ширимо потенцијал и туристичке понуде и већег броја туриста, заинтересоване публике, да једноставно препознају Рудник", истиче Александар Марушић, директор Музеја рудничко-таковског краја.

Нова открића археологе не изненађују јер се остаци цркве у селу Заграђе налазе недалеко од Острвице, најзначајније тврђаве средњовековног Рудника.

среда, 29. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије