Зашто у две прокупачке куће и даље горе инсталације, иако је струја искључена са далековода?

У две куће у Београдској улици у Прокупљу, необјашњиво се пале и горе утичнице, прекидачи и пластичне цеви за воду. Изгорели су бојлери, рутери за интернет и делови других електричних уређаја. Екипе прокупачке Електродистрибуције искључиле су оба објекта са електромреже, али решења овог проблема и даље нема.

Драгослав Ђукић већ неколико месеци муку мучи са необјашњивим самопаљењем инсталација које је, по његовим речима, кренуло још с пролећа након невремена са јаком грмљавином и обилним падавинама. Променио је доводни кабал и уземљење, читаву инсталацију на спрату и металне цеви за воду заменио пластичним, што му је донело двомесечни мир, а онда је све кренуло поново.


"Креће да гори са спољне стране никако са унутрашње где су типлови где би по некој логици требало да иде тако. Него крене прво споља да се пали и онда се пламен шири, али страховитом брзином и дође до тога док не изгори потпуно. Уколико не угасимо одмах, ако не приметимо, то би била катастрофа", објашњава Драгослав Ђукић, из Прокупља.

Славољуб Трипковић сведочи: "Ја сам први комшија и чујем звуке, ударе, као да варите швајс апаратом. Гледамо како гори, пали се вентил од воде пале се цеви, пали се држач од пешкира, док пламен гори по десет петнаест сантиметара".

Варничење и самозапаљивање инсталација почело је и код комшије преко пута и наставило се, како кажу, упкос томе што су обе куће искључене са електродистрибутивне мреже.

"На све стране се палило и у пола три је стало. Негде до ујутру до осам сати било тихо, ништа није било. Поново је почело негде до два сата и синоћ опет око девет сати почело до дванаест, и у дванаест се завршило и ево сад нема ништа. Задње што је изгорело сифони од веш машине, од судопере. Сва црева су погорела, ту нема ни струје, нема ништа, а струја је искључена", наводи Вукоје Јевтић, из Прокупља.

"Звали смо ове из дистрибуције, стварно људи су били коректни максимално, долазили су више пута, али једноставно они не знају шта је. У теорији и пракси нешто тако нису видели", каже Драгослав Ђукић.

Покушали смо да од надлежних из електродистрибуције сазнамо нешто више о овом проблему али они нису били спремни за разговор пред камерама. Док се не утврди узрок ових пожара, који избијају без ваљаног објашњења за сада, Драгославу и Вукоју не преостаје ништа друго већ да буду на опрезу и стално проверавају унутрашњост својих кућа, од подрума до крова.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара