Читај ми!

Бабичко село код Лесковца празни се и поред улагања

Град Лесковац је издвојио 10 милиона динара за уређење некатегорисаних путева који повезују сеоске атаре. Завршени су радови у Бабичком - планинском селу које има све мање становника. Ових дана село ће добити и уличну расвету. Питање је да ли ће улагања вратити младе.

Ваздух овде има мирис. Малине, никад прксаног воћа и планинске свежине. Разбацани пространи малињаци готово обрани, рукама мештана све споријих и старијих. Шездесет четири му је, а каже Раде, међу најмлађима је у Бабичком.

 

„Сами смо набрали, значи од 22 ара смо набрали 1800 кг - два човека", каже Раде Петровић из Бабичког.

Плодна је и питома Бабичка гора, а опет кроз село пролазе само стари људи. Опустеле су куће, обори и штале. У селу је само 5 крава, некада их је било 900. За пола века четири пута мање је и људи.

Стојанка Јовић жали: „Побегоше млади, отворише се продавнице, фабрике, да и избегоше и породице изодведоше".

Бабичко је од Лесковца удаљено 25 километара. До недавно одавде се даље нигде није могло. Атарским путевима, пробијеним кроз шуме спојено је сада са два суседна села.

„Требало је и раније, али сад је дошло време, да се постави и то је лепо за село Бабичко", наводи Миле Стевановић из Бабичког.

„Град Лесковац је ове године определио одређена средства да би баш такве путеве градио, односно просецао и да би направио све те везе. Од Бабичког па до Доње Локошнице у дужини од 3,5 км. Повезује два места, али такође користе овај пут како би дошли до својих парцела. Од Бабичког до Црковнице је урађено профилисање пута у дужини од 5 км", истиче Новица Николић, директор ЈП „Урбанизам и изградња" из Лесковца.

И ту се локална самоуправа не зауставља. Постављена је и улична расвета у дужини од 3 километра. Ових дана Бабичко ће први пут засијати. Само још да се врате аутобуски поласци, можда са њим из града дођу и млади.

„Две године немамо аутобуса, а 30 година смо имали аутобус, непрекидно и зими и лети непрекидно, очисти се снег и аутомобилом смо ишли редовно, па смо имали три поласка, а сад су била 2 и то је довољно", наводи Сава Јовић, председник МЗ Бабичко.

Пуца поглед из Бабичког на долину Јужне Мораве, дише се овде пуним плућима. Ваљда ће улагања променити слику. Најстарији председник месне заједнице у лесковачком крају, на корак од осамдесете, заслужио је младог наследника.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи