Читај ми!

Зашто касне субвенције одгајивачима аутохтоних раса на југоистоку Србије

Одгајивачи аутохтоних раса животиња са југоистока Србије, због неисплаћених субвенција, сматрају да су дискриминисани у односу на одгајиваче из других делова Србије. На подручју Димитровграда и Пирота се чувају, готово, све аутохтоне расе. Из Министарства пољопривреде, за сада нема одговора.

Балкански магарци, краве буше и брдски коњи су домаћини на старопланинским пашњацима у селима код Димитровграда. Неколико ентузијаста, већ двадесетак година, покушава да сачува генетски потенцијал за будућност. Међутим, како кажу, нису добили потребну подршку државе.

 


"Држава, једноставно није испланирала довољно средстава за држаоце генетичких ресурса и за очување аутохтоних раса. Наиме, за 2020.годину, држава је била издвојила скоро 300 милиона динара, а за 2021. год. то је далеко мања сума. Нико не спомиње конкурс за ову годину. А, те животиње су, једноставно генетски ресурс и благо ове државе, ако то неко уме да схвати и да препозна", истиче Сергеј Иванов, фармер из Димитровграда.

 У пиротском округу, двадесет одгајивача аутохтоних раса чека исплату подстицајних средстава за 2021.годину. Кажу да из управе за аграрна плаћања нису добили никакав одговор.

"Администрација може да чека, али природа, циклус коме диктира природа, не може да чека и он се одвија, са или без помоћи. Тако да је то један, наш, велики проблем. Производи се на њивама, многе породице налазе своју егзистенцију, производи се неко млеко, неко месо. Шта год да се производи од пољопривреде, по мени, то је плус за државу", каже Александар Васов, фармер из села Пртопопинци.

Мартин Крстев, фармер из села Бребевница наводи да је тај проблем кренуо од пре две године: "Ја сам за претпрошлу годину, узео тек прошле године јула месеца. А, сад, за прошлу годину још нисам узео. На жалост се чека, а наш крај овде је као један резервоар за очување аутохтоних раса, јер ми имамо овде на нашем подручју око Старе планине, буквално имамо све аутохтоне расе".

Краве буше и брдски коњи су права благодет за ову животну средину. Напасајући се, на овим ливадама, они практично обнављају пашњаке. Такође, пасу лековито биље, кога овде има у изобиљу. И можда нисте знали, али млеко крава буша не садржи лактозу.

Одгајивачи аутохтоних раса су сада једини чувари рубних подручја Србије. Зато очекују подршку државе, како би опстао живот и генетско наслеђе за будућност.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи