Читај ми!

Каона, манастирски мир и лепота природе

Каона, један од најстаријих манастира шабачке епархије, овог лета, обележиће два јубилеја, 630 година постојања и 140 година од почетка велике обнове.

Према предању, изградња Каонског храма, почела је после Косовске битке, а завршена је три године касније. Легенда каже да је сваки камен који је уграђен у манастир био посвећен једној особи.


"На овоме светом месту 1389. године, састала су се три, четири војника из Посавотамнаве, Поцерја и Мачве, овде су напојили своје коње, одморили се, а довде су их допратиле њихове супруге, мајке, сестре, ћерке, они су отишли пут Ваљева, тамо се срели са ваљевском војском и отишли пут Косова. Када су чуле за тужну вест њихове погибије, за покој њихових душа, подигле су на овом брежуљку манастир Каону и што су они били војсковође и војници посветили манастир небеском војводи архангелу Михаилу", каже Архимандрит Филимон, старешина манастира Каона.

Према једном од предања манастир је подигла и сестра Милоша Обилића, Иконија. Записано је да се у Каони, може пронаћи ,,осим мира у вери и нестварна лепота природе,,.

"Много ми се допао манастир, а највише језеро и црква".
"Из Новог Сада смо, јако нам се допао и манастир и језеро, деца су одушевљена, историја је феноменална, заиста вреди и доћи и видети, нешто ипозантно", наводе анкетирани саговорници.

Током векова манастир је делио судбину свог народа. Данашња црква подигнута је на темељима старе 1892. године.

"Овде је била прва болница овога краја, овде је била и прва школа овога краја, али, на жалост, овде је у балканским ратовима била и касарна. Јубилеји постоје ради нас људи који смо ограничени временом и простором, чисто да нас подсети колико то векова траје, како ту није потребна ни реклама, како ту није потребна ни велика прича, само је потребно, како Христос каже, дођите и видите", истиче Архимандрит Филимон, старешина манастира Каона.

Братство манастира биће домаћин верницима из земље и многих делова света 28. августа, а јубилеј ће пригодним програмима бити обележен и током јесени.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи