Читај ми!

Уклањају се дивље депоније са територије Крушевца

Захваљујући сарадњи Министарства за заштиту животне средине и локалних самоуправа прошле године очишћено је 500 од 3.500 сметлишта широм Србије. Акција се наставља. За уклањање дивљих депонија, и постављање видео надзора на очишћеним локацијама, држава је издвојила 100 милиона динара уз учешће 34 града и општине, међу којима је, трећу годину заредом, и Крушевац.

Специјални резерват природе "Осредак" простире се на 246 хектара дуж Западне Мораве, између Крушевца и Трстеника. У мочварном станишту, међу 83 врсте птица и 170 различитих биљака, много је ретких.

"Од тих 170 врста врста већ је заштићено шест. Највећу категорију заштите има жути локвањ, то је строго заштићена врста, и њено станиште је једно од ретких у Србији. Врло је значајно да га сачувамо овде јер је то наслеђе прошлости", каже Мирјана Петровић, научни сарадник Института за крмно биље Крушевац.

Велике количине отпада претња су заштићеном подручју, којим управља ЈКП Крушевац. Пројектом уклањања дивљих депонија, за који су држава и град ове године издвојили 3 милиона динара, из специјалног резервата "Осредак" биће уклоњено око 1.000 кубика смећа, а до краја лета и дивље депоније са још девет локација у Крушевцу и околини.

"Град Крушевац је један од ретких који са 100 посто своје територије врши организовано изношење смећа и не постоје оправдани разлози да нарушавамо природу овако како је нарушавамо. Надам се да ћемо и овим пројектом, али и низом акција које спроводимо ми сами, да у што мањој мери сведемо и број од ових 15-так депонија на неки најминималнији број и да у неком периоду учинимо све да их нестане просто", каже Снежана Радојковић, директорка ЈКП Крушевац.

На депонију у Срњу ЈКП Крушевац свакодневно допрема 150 тона отпада, годишње чак 46.000 тона.

За оне који смеће не одлажу на за то предвиђена места, и стварају дивље депоније, закон је предвидео и новчане казне. Од 10.000 за физичка до 50.000 за правна лица.

Судећи по отпаду, који и даље остављамо свуда око нас, чини се да су запрећене казне ниске, баш као што је и наша еколошка свест.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво