Органске малине у куршумлијским селима преродиле, сви задовољни

У планинским селима куршумлијске општине берба малина је у пуном јеку. Произвођачи су задовољни квалитетом и откупном ценом, која је већа од 500 динара по килограму. Додатних 100 динара следује онима који малину узгајају на органски начин. Задовољни су и берачи којих ове године, има довољно.

Захваљујући повољним климатским условима, у готово нетакнутој природи, у селима Игришту и Сагоњеву, на више од сто хектара већ деценијама се узгаја малина без употребе пестицида. Ове године малина је рекордно родила, па произвођачи овог органског воћа очекују добру зараду.

 

"Површину имамо око 70 ари. Очекујемо род око 10.000 кг. Долазе нам откупљивачи на лицу места, на њиви долазе, откупљују. Носе, раде проверу. Задовољни су са ценом, исто смо задовољни ове године и ми", каже Раде Јевремовић, произвођач малине из Игришта.

"Цена тренутна је 500 динара, али ми у хладњачи којој дајемо, дајемо на отворено, значи, задња цена која буде највећа, та ће да буде и наша цена. Имали смо до сада прилике да смо имали увек најбољу цену за најбољи квалитет", додаје Арсеније Тодоровић, произвођач малине из Сагоњева.

Ови горштаци кажу да ове године немају проблема ни са берачима. Има их довољно јер може добро да се заради, а битна је и брзина убирања плодова када је у питању очување квалитета овог воћа.

"Не може да чека малина, значи, просто данас морамо да је оберемо, иначе пропаде наш труд и рад и залагање", објашњава Радица Јевремовић, из Игришта.

"Фино може да се заради. Дневнице су још веће ове године за раднике. Већа је и откупна цена малине, тако да смо сви задовољни", каже Сузана Томић, из Куршумлије.

Општина Куршумлија субвенционише органску производњу издвајајући из буџета 20 милиона динара годишње, а ту је и стручна помоћ.

"Сви су они заинтересовани како за проширење производње тако и за унапређење производње, односно примену комплетне агротехнике као би дошли до доброг производа, а самим тим и до боље цене", каже Јовица Ђиновић, из Пољопривредне службе општине Куршумлија.

Захваљујући уговорима са инопартнерима, на европском тржишту заврши пет хиљада тона малине из Куршумлијског краја.

 

 

 

 

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи