"Мермер и звуци" у Аранђеловцу

Културно лето у Аранђеловцу у знаку је педесет седме смотре уметности "Мермер и звуци". Манифестацију која је током година окупила више од хиљаду стваралаца из земље и света, у наредна два месеца обележиће многобројни садржаји високог уметничког домета.

Радовање уметности у парку Буковичке Бање. Чудесном свету керамике, на дар дела троје уметника, насталих током прошлогодишње смотре.

 

"Период који сам провео овде прошле године био је некако - нова познанства, откровење, ново искуство", каже Данило Јеловац, уметник из Београда.

"Моје скулптуре су борба између очекиваног и неочекиваног, баланса и стихије. Као метафора на живот, који упркос свему мора да тече", истиче Симха Евен Чен, уметница из Израела.

Једној од највећих збирки уметничке керамике у Европи са више од 800 дела, посебну вредност дају ствараоци, признати на домаћој и интернационалној сцени.

"Зато што остаје граду Аранђеловцу и Србији уопште, и та дела су нешто што треба да говори о могућим доменима савремене керамике данас", наводи Љубица Јоцић Кнежевић, селектор међународног симпозијума "Свет керамике".

А, парк под Букуљом, јединствени је музеј на свету, са око 300 скулптура од блиставог венчачког мермера. Чува и сведочи о свим менама уметничког изражавања кроз векове.

Смотру уметности „Мермер и звуци" чине три сегмента: симпозијум скулптуре Бели Венчац, музичка остварења и међународни фестивал „Свет керамике".

Високи стандарди у креирању сваког програма, одржали су јединствену уметничку смотру на Балкану, која је чувар културног идентитета Србије.

"Овде на отвореној сцени и у два објекта поред, могу се видети разноврсне позоришне представе, концерти, књижевне вечери. Сав програм је бесплатан, а и разноврстан", истиче Катарина Перовић, директорка смотре Мермер и звуци.

"Током јула и августа месеца, управо због програма смотре уметности Мермер и звуци, и највеће интересовање и највише распродатих капацитета имамо управо тада, у том периоду", каже Јелена Милојевић, директорка ТО Аранђеловца.

Уметност у Аранђеловцу припада свима. Блистава и ванвременска - као творевина људског духа и даље живи под Букуљом.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво