Читај ми!

Да ли ће изградња брзе саобраћајнице Пожаревац-Голубац поделити имања у Братинцу?

Брза саобраћајница Пожаревац-Голубац једним делом пролази преко Стишке равнице. На први поглед, то изгледа као најједноставнији део за грађевинске радове. Међутим, изградња пута на најплоднијој земљи Србије има велике последице по пољопривреду и свакодневни живот.

Породица Драгана Ивковића живи поред Ђердапске магистрале у Братинцу код Пожаревца већ четири колена. И са њом већ знају како. Међутим према тренутном плану изградње Брзе саобраћајнице Пожаревац-Голубац пут ће им пролазити и са друге стране, на 30 метара иза куће, што ће све њихове проблеме удвостручити.

 

"Мени је најбитније што ми долазе до куће и ја ћу да живим као у неком гету између два пута", каже Драган Ивковић, из Братинца.

Проблем имају и пољопривредници, јер ће им нови део пута пресећи најбоље парцеле и заробити их између брзе саобраћајнице и пруге без прилазног пута, а платиће им само мали део преко којег ће проћи.

"Највећи проблем је што ће они да ме оштете за пет хектара земље, а да ли ћу ја моћи да купим на другом месту. Ово је прва класа земљишта. Није мало. Ја убирам приход на тих пет хектара око пет милиона динара годишње. То је стварно добра земља", наводи један мештанин.

Други додаје: "Немамо прилазни пут и ако буде неки то ће да буде чак тамо од Бара и то од наше земље да нам узму да нам направе пут и то после не вреди ништа".

Мештани тврде да решење постоји, али да у предузећу „Коридори Србије" не желе да их саслушају иако су их већ два пута одбили са различитим објашњењима која не одговарају реалном стању на терену. Одговор нисмо добили ни ми после више од месец дана комуникације.

"Решење би било да се премести пут од овог жутог за гас само да се окрене на другу страну. Сви власници парцела би имали са леве стране улаз у парцеле, а мањи део би остао тамо који би могли да исплате и да заврше посао", сматра Драган Ивковић, из Братинца.

Плодна земља одавно је непроцењива, међутим неопходан је и добар пут којим ће се приноси транспортовати. Зато се сви надају корисном решењу.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи