Коме је најтеже под ведрим небом на високим температурама?

Рад на високим температурама може угрозити и здравље, али упркос том ризику фабрике под отвореним небом морају да раде и у таквим условима. Пољопривредницима су најинтензивнији летњи радови, када због обима посла ангажују и сезонске раднике. Тако у западну Србију по додатни приход долазе људи и из других крајева.

„А ко пита за здравље, морамо да радимо и то је то", каже Љубисав Теофиловић који четрдесет степени у плусу, али и недељни дан користи за кошење. За пољопривреднике каже увек има посла, а о заштити се ретко води рачуна.

"Ми сељаци немамо ништа. Ми смо под ведрим небом, греје нас сунце, киша, снег, све остало", каже Љубисав Теофиловић, из Пријановића. 

 

И док неимари могу да имају нерадни дан, да се одморе људи и машине, за пољопривреднике сваки сунчани дан, па био и најврелији мора да се искористи да се уберу зрели плодови. Тога су свесни и сезонски радници, који уз шалу кажу да од посла немају времена за глуму.

"Од 12 до 13 сати се ради. Имамо паузе три, четири у току дана. Мало се одморимо, мало пијемо хладне воде и настављамо даље", наводи Жика Миленковић, из Милатовца.

"Јесте мало врућине више, али није страшно, подношљиво је издржљиво и тако", каже Биљана Ристић, из Милатовца.

"А мало обучемо и мантил и беремо, јер човеку зависи, сваки моменат да се обере што пре", истиче Жика Миленковић.

Иако високе температуре могу угрозити здравље др Илија Вукадиновић каже да многи сезонци пре почетка бербе не обаве ни превентивни преглед.

"Не контролишу се и онда кад дођу овде у тако отежане услове, долази до максималног испољавања тих болести, које знају да се заврше и фатално. Као што се нажалост догодило и код ове жене која је преминула, а наводно била је здрава пре тога, никаквих тегоба није имала и никакве лекове није пила", наводи др Илија Вукадиновић, директор Дома здравља у Косјерићу.

Рад на врућини поред сунчанице, може изазвати бројне тегобе и кожна обољења. Лекари препоручују да онима који се купају у зноју радом, користе заштитне креме, шешире, дуге рукаве, али пре свега да здравље контролишу редовним прегледима, јер живот нема цену.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво