Мајур код Шапца: Раскошне боје и мириси сезонског цвећа

Када је пре 2 деценије почео да га гаји, Бобан Јањић, из Мајура код Шапца, о цвећу није много знао. Учио је, улагао и сваке године за 30% повећавао производњу. Данас његово сезонско цвеће, краси многе терасе и баште у Мачванском округу.

До отвореног цвета, пут је дуг неколико месеци. Зато у пластеницима увек има посла. Мушкатле и бегоније саде се од априла, а за јесен се већ припремају хризантеме.

 

"Још није касно да се саде све врсте сезонског цвећа, могу да кажем, за севернију страну, за хладовину препоручујем калиопе, лепог Јову, разне врсте жарица, разних лозица, а за сунчана места, можете слободно садити врбене, све врсте мушкатли", саветује Бобан Јањић, произвођач цвећа.

Као и људи, различите су и биљке, каже Бобан. Највише посла због ложења има зими, док је најтеже радити лети када температура у пластеницима достигне 50 степени.

"Знају то колеге које раде са цвећем, знају да је велики изазов када нешто гајите од мале биљчице, од самог почетка, чекате да процвета, то је баш изазовно, јесте тешко, наравно, али изазовно је заиста да од ничега створите нешто. Улагања нису баш мала, прилична су, али са одређеним залагањем, радом, свакако да се исплати", истиче Бобан Јањић.

Од почетних 2000, породица Јањић сада годишње произведе до 100.000 саксија сезонског цвећа. Тајна раскошних боја и мириса је у љубави, наглашава Бобан, али и чешћем заливању са мањом количином воде.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво