Болница у Бањи Ковиљачи испуњава све европске услове за квалитет лечења

Специјална болница за рехабилитацију у Бањи Ковиљачи једина је установа таквог типа у нашој земљи у којој се лече осигураници аустријског пензионог фонда, српског порекла. Захтев за рехабилитацију на основу тог уговора до сада је затражило око стотину пацијената.

Од 4 рехабилитациона центра у Србији која су била у ужем избору, аустријска комисија је проценила да све европске услове за квалитет лечења, испуњава болница у Бањи Ковиљачи.

 

„Ја сам био седам пута у Аустрији у бањи, може да се упореди, по европском систему је све овде као и тамо, нема разлике, нити у хигијени, нити храни, нити у лекарству", каже Синиша Антонијевић.

„Што се тиче услуге то је на нивоу, ја бољу услугу нисам видео, од особља, доктора, лекара до спремачица, а што се тиче здравља ја руку нисам могао да дигнем, а сада иде рука горе скроз комплет", каже Милосав Илић.

На сарадњу са пензионим фондом Аустрије, у Специјалној болници, гледају као на посао деценије, али и прилику да увећају своје приходе чиме ће, кажу, бити и више прилика за инвестиције у том лечилишту.

„Једна установа у Србији, у нашем здравственом систему је успела то да уради, кад је успела Бања Ковиљача значи да постоје шансе", наводи др Александар Јокић, директор Специјалне болнице за рехабилитацију у Бањи Ковиљачи. Додаје: „Ми имамо заиста доста бања и сигурно 5 или 6 озбиљних центара за рехабилитацију, мислим да је велика шанса, да упослимо наше капацитете, овде лечење не плаћају пацијенти већ плаћа држава Аустрија, њихово осигурање, а већ имамо назнаку да разговарамо са неким осигуравајућим кућама и друштвима и из Немачке, и из Швајцарске, велики број наших људи ради на тим просторима".

Преговори са аустријским фондом трајали су четири године, а након што је Специјална болница испунила све захтеве закључен је трогодишњи уговор. У Бањи Ковиљачи, кажу, да је то велико признање како за њих, тако и за цео здравствени систем, јер је реч о сарадњи у оквиру које државно осигурање Аустрије први пут потписује комерцијални уговор са рехабилитационим центром друге државе.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво