Зашто је органска производња незамислива без глистењака

Иако је органска производња незамислива без природног ђубрива, глистењака, мало је оних који се тим послом баве. Једини у Пчињском округу су Миленковићи из Сурдулице.

На ранчу изнад Сурдулице базени са глистама, сада их је 12, припремају нове. За заокружени процес, од убацивања глиста и првог храњења до квалитетног земљишта, прођу две године.

 

‚‚Не треба њима много неге, значи само да имају воду кад је много топло, влага је битна и да су заштићене од сунца, ништа њима друго не треба", каже радник Срђан Глишић. Додаје: „Кад их хранимо, двадесетак дана поново убациш храну, наквасимо и то им је".

Убацује им се лишће, трава, дрво, остаци воћа и поврћа. Пре 10 година набавили су Миленковићи прве калифорнијске глисте, за природно ђубриво за своју башту. Сопствена искуства и интересовање комшија и пријатеља определило их је за проширење производње.

‚‚Предност глистењака је та што ви буквално оживите земљиште и онда корен биљке постаје доста активнији него кад се храни са минералним ђубривом и корен биљке онда крене да користи минерале из свог околног земљишта", објашњава Милан Миленковић, пољопривредник.

‚‚Због своје мрвичасте структуре и јако пријатног мириса рад са глистењаком причињава задовољство, за рад са њим нису потребне заштитне рукавице, тако да је идеално станиште за сваку биљку", истиче Душица Миленковић, са ранча Јаблан.

У Пчињском округу преовладава кисело земљиште, неопходно је третирање. Коришћење глистењака препоручују стручњаци, због високог процента хумуса, фосфора и калијума.

‚‚Глистењак има ту функцију да може да уништи штетне презимљујуће фитопатогене организме и штетне инсекте и на тај начин обогаћује земљиште и штити биљке од болести и екстремних услова", наводи Нада Лазовић Ђоковић, из ПСС Врање.

Пољопривредна стручна служба је на огледном пољу за расад паприке користила глистењак, показало се да је клијање брже, биљка отпорнија.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара