Хероји Великог рата , инспирација за представу у најстаријој лесковачкој основној школи

Душан Миленковић, наставник музичке културе у Основној школи "Јосиф Костић" у Лесковцу, заједно са ђацима, направио је необичну позоришну представу, посвећену јунацима Великог рата. Комад "Мирис душе" одушевио је публику. Верују да ће се дуго играти.

Надахнута, дирљива, поучна представа у част српске хероине Милунке Савић и свих јунака у Првом светском рату. Инспирисан невероватном снагом, чојством и херојством,  Душан Миленковић, наставник музичке културе написао је причу "Мирис душе". Вешто спајајући речи и музику чувених композитора, за 3 месеца на сцену Културног центра поставио је позоришни комад.

 

Душан Миленковић, наставник музичке културе О.Ш "Јосиф Костић" Лесковац, тумачи:"Све време у току тог комада се са душом својом боре. Да ли ће да опстану,голготу,прелазак преко Албаније,одлазак на острво Видо."

Нема ничег лепшег од родољубља,кажу ђаци. На сцени њих 20-оро. Одговорно и са поносом оживели су јунаке Великог рата, њихове муке, битке, победу.

 "Имам велику част да уствари глумим Милунку Савић. Представа је предивна и мислим да би сваки ђак требао да је погледа," препоручује Срна Крчмарик, ученица 5.разреда О.Ш "Јосиф Костић".
" Чим је покренута ова представа одмах сам се пријавио да глумим у њој зато што желим да дочарам свима колико су наши преци учинили за нас," каже њен друг из 8.разреда Лука Ковач.
 "Потрудили смо се да осете ту емоцију како смо и ми осећали, док смо вежбали на пробама," каже осмакиња Наталија Гикић.

Ово је Душанов дуг славним прецима. Четкицом и бојама, оловком и нотама чува од заборава и многе знамените Лесковчане. Химна и грб најстарије школе у граду његово су дело.
Милан Тончић, директор О.Ш "Јосиф Костић" Лесковац, са поносом износи: "Ја имам срећу што се налазим на челу колектива у коме су ови изузетни индивидуалци,у коме раде људи који су таленотовани,људи који су ентузијасти,људи који дају целог себе."


Препознају се и по хуманости. Сав приход од представе "Мирис душе" намењен је болесној деци.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво