Како су Флојд и "Национална класа" утицали на формирање вероватно најмлађег југоносталгичара код нас и у региону

Иако је рођен када је Југославија постала далека прошлост, петогодишњи Крушевљанин Павле Цветић Флојд је највероватније најмлађи југоносталгичар. Дечја радозналост за пар година прерасла је у преокупацију и озбиљну посвећеност малишана свему што је карактерисало некадашњу велику државу.Власник је завидне збирке симбола и предмета из тог времена.

Док његови вршњаци певају дечије песме, Павле је енциклопедија стихова везаних за маршала Тита, нумера из познатих филмова старе Југославије. Али то је само делић знања које овај харизматични дечак поседује.

 

Уз помоћ фамилије, комшија и познаника, Павле је сакупио збирку од пар стотина предмета, докумената и књига, који су му отворили нове видике ка свему што је jугословенско. Почасно место у његовом музеју имају Никола Тесла, глумачки бард Драган Николић и Јосип Броз Тито.
" Југославија је била тачно једна стара држава. Људи су се свађали око тога , умешала се политика и распала се, ето. Ја ћу да саставим Југославију, оживећу Тита, не знам како бих то урадио! Добро, наћи ћемо неки експеримент," нада се Павле.

На питање да ли ти прича другарима у вртићу о Југославији и Титу, одговра: "Па, учим их о Југославији, али нису ми никад рекли шта им се највише свиђа." 

А све је почело интересовањем двогодишњег дечака за аутомобиле.
 Стеван Цветић , Павлов отац, се сећа: "И онда смо дошли до Југа, када га је видео стварно је био опчињен  тим, привукао га је некако тај ретро изглед .И видео је Фићу, дека му је пуштао филм "Флојд" и то је постала тотална зараза- "Национална класа". Гледали смо сигурно филм пет, шест пута дневно.Тако је он сам развијао свој филм шта је Југославија и ево докле смо данас дошли.
Ако се неком испуњавају све жеље и снови то је сигурно он, стварно. Ми пратимо њега , а не он нас."

На крају смо обишли највећи и једини експонат из музеја који није у кућној поставци . Фићу којег је добио од деда Боре. Служи за игру и сачекаће 13 година, док Павле Флојд не добије возачку дозволу и провезе га у великом стилу крушевачким улицама.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво