Читај ми!

Има ли решења за узајамна дуговања ЕПС-а и биогасног постројења код Зрењанина

У биогасном постројењу у селу Честерегу код Зрењанина наводе да им је угрожена даља производња, зато што им ЕПС није исплатио испоручену електричну енергију за претходних месец дана. Постројење је дошло у парадоксалну ситуацију, јер им управо од ЕПС-а прети обустава испоруке електричне енергије.

Биогасном постројењу "Биоелектро НАК" из Честрега код Зрењанина, за произведену електричну енергију ЕПС дугује око 20 милиона динара! Док чека свој новац, власнику Предрагу Накомчићу од ЕПС-а стиже опомена пред искључење са мреже због дуга од око 300 000 динара. Евентуална нагодба није предвиђена, а нема ни најаве када би ЕПС могао да плати свој део обавеза.

 

 

Предраг Накомчић, власник биогасног постројења,каже: "Ово смо све ми нашим средствима, што кредитно, што личним, изградили. Петнаест милиона смо дали за трафостаницу, коју смо предали ЕПС-у на коришћење, у ствари у власништво. Овде свакодневно има манипулације од двадесет до двадесетпет тона сировине. Што силаже, стајњака, па извлачење дигестата и слично. То су неки трошкови.

Биоелектрана запошљава осам радника, сировину обезбеђује са њиве или са фарми. Трошкови су високи, а прекид рада донео би више техничких проблема постројењу.

"Ова електрана користи као основне сировине кукурузну силажу, раж и сирак и поред тога додајемо пилећи и говеђи стајњак. То је анаеробна ферментација и имамо око 15,2 мегавата на дан. Што дође на сат времена 637 киловата, објашњава" Ласло Чорба, оператер у биогасном постројењу.

 Из "Електропривреде Србије" саопштавају да се због енергетске кризе касни са плаћањем само једног рачуна. Електранама на биогас исплаћено је 4,57 милијарди динара за енергију произведену у 2021. години, што је око 20 % од укупног износа свим повлашћеним произвођачима. Просечна цена струје на биогас износила је 18,07 евроценти по киловат-часу, наводе из ЕПС-а и најављују да ће убрзо испунити своје обавезе.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво