Читај ми!

Смеће, озбиљна претња Копаонику

Надлежни кажу да људи свуда остављају смеће за собом где год да бораве на Копаонику! Само данас, током акције чишћења, прикупљено је више од 30 кубних метара комуналног отпада, грађевинског и више. То је, подсећају учесници,трећа акција ове године.

Ова гомила прикупљена је са скоро три ара у центру Копаоника. А чистили су и стазе, скијашке и пешачке, путеве, зелене површине… Снег се отопио пре скоро 15 дана и открио тоне баченог смећа.

„Док се снег не отопи, не можемо ни да видимо. Оно што се види, то се покупи, али најчешће  остане главно смеће – флаше од пића, кесе, паковања хране”, каже Драгутин Баловић, пијачни продавац.

А осим грађана, несавесни и грађевинари, па свуда има шута али и оштећених путева од тешких машина.

„Остављају смеће где год, куд год, мисле – покупиће то неко! Оставићу ја то ту, неко ће већ то да покупи. Нажалост, управо такав однос је довео довде да смећу не можемо да станемо на крај”, негодује Сузана Коматовић, биолог Националног парка Копаоник.

Подаци забрињавају, па је Комунално предузеће на Копаонику свакодневно.

Радомир Јаћовић, директор ЈКП Рашка, каже: „Ако могу да будем слободан, ситуација је најгора ове године. У ове претходне две и у данашњој акцији смо извезли преко 10 камиона тог неког, углавном грађевинског отпада, земље, шута, различитог бетона, пластике, стиропора. Сав тај неки грађевински материјал у најширем смислу речи. И уз све то је била нека количина комуналног отпада, која то прати. Јер чим неко види неки отпад, небитно које врсте, одмах помисли да је то место за одлагање смећа, што наравно није тачно. Не користе се судови на одговарајући начин.”

Трећу велику акцију организује општина Рашка. Чистило је више од 50 радника општинских институција, али и готово сви радници Националног парка и надлежних комуналних институција. Више од сто људи. Смећа, нажалост, још има.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара