Како дуг пут до правде може да утиче на наталитет

Када је 2012. године велики број стоматолога прешао у приватни сектор, у Домовима здравља широм земље одређени број запослених постао је технолошки вишак. Ивана Ацић, зубна техничарка, једна је од шесторо људи које је Апелациони суд вратио на посао у Дом здравља Смедеревска Паланка, али без плате. Када је затруднела, ситуација се додатно закомпликовала.

Апелациони суд донео је одлуку да Дом здравља у Смедеревској Раланци поново мора да запосли Ивану Ацић на место зубног техничара. Након годину дана без плате, сазнаје да је трудна али и да неће имати плаћено ни трудничко ни породиљско боловање.

" У том тренутку ми се срушио свет када сам сазнала да доприноси нису плаћени, да апсолутно немам ништа. Отплакала сам тај цео дан и онда сам решила да се борим," каже Ивана.

Будући да је Ивана трудна, додатно се ангажовала управа Дома здравља и надлежног РФЗО-а. Милан Матејић, директор  Дома здравља у Смедеревској Паланци, категоричан је да ће она  примати накнаду за трудничко боловање. " Тренутно су у току састанци са директором ПИО фонда, наредних дана би требало и то да финализујемо, да јој  након исплате трудничког боловања буде исплаћено породиљско боловање, односно накнада за негу детета," каже директор.

 По закону, Ивана и њених петоро колега који су враћени на посао, имају права на накнаду током периода када нису радили, као и наплату примања која су им уредно обрачунавали у претходних годину дана али нису исплаћивали, јер је рачун Дома здравља блокиран од 2015. године. Исплата њених зарада у теорији је могућа, али је у пракси дуг пут до новца на рачуну.
"Извршитељ не може да наплати ништа, они су у блокади, аутоматски добија одговор да је ненаплативо. А адвокат мора да поднесе за сваку плату тужбу. Ја нисам наплатила новац ни за тих седам година, колико нисам радила," разочарана је Ивана.

Када је коначно одлучила да настави са животом и да рађа, испоставило се не само да мора да се бори за плаћено породиљско, већ и да не зна чему ће се вратити након тих годину дана. Када држава стварно обезбеди женама сигурност да наставе тамо где су стале пре порођаја, можда се и наталитет ,буквално речено, помери са мртве тачке.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво