Читај ми!

И зрењанинским глумцима "даске живот значе" али им је због крова он све тежи

За непуне две године, други пут је забрањено коришћење велике сцене Народног позоришта у Зрењанину. Због обрушавања дела плафона изнад велике сцене, драмске и луткарске представе ће се до краја сезоне изводити у другим просторима у граду.

Оштећења се налазе непосредно испод кровне конструкције, па је због безбедности запослених и посетилаца грађевинска инспекција забранила употребу сале. Прву сагласност која је потребна мајсторима да би почели радове дао је Завод за заштиту споменика културе из Зрењанина, јер је сала културно добро као најстарија у Србији.

Жељко Попов, Завод за заштиту споменика Зрењанин,каже: "Основна кровна конструкција је у добром стању, али си секундарни носачи који носе ту саму таваницу која је рађена у старом систему са даскама, трском и са лепком, једноставно попустила, те греде су искочиле из лежишта и то је све почело да се обрушава на простор који се налази испод а то је велика сцена."
Завод је дозволио да се користе нови материјали, али да се обавезно уради анализа статике. Није реално очекивати да се до краја сезоне глумци врате на велику сцену, па ће планирано да се изведе на три локације.

"Свакако нас очекују до краја сезоне две премијере, једна на драмској једна на луткарској сцени. Бацили смо примат на камерну сцену. Тражимо алтернативне просторе, тако да ћемо у јуну месецу неке представе играти на великој сцени Културног центра, а неке представе у јуну месецу, када временски услови то дозволе, ћемо играти у атријуму Народног музеја," планира Дејан Карлечик, директор Народног позоришта Зрењанин.
У позоришту се надају да проблем са плафоном неће одложити раније предвиђене радове на хидроизолацији и грејању. Позоришна сала је изграђена 1835. у барокном стилу, за неколико касније изграђених позоришта на овим просторима је била узор. У протекле две деценије је више пута рестаурирана.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво