Читај ми!

Шта успорава возове у ваљевском крају

На реконструисаној барској прузи, од Београда до Ваљева, возом се опет путује по два и по сата. Некад и дуже. Учестале су крађе делова контактне мреже, па возови смањују брзину кретања.

На чак 35 километара реконструисане барске пруге од Београда до Ваљева покрадени су делови контактне мреже. На тим деоницама возови се крећу брзином од 20 километара на сат. Тако је од почетка године.

"Касни сигурно једно пола сата, сат. Због деонице Лазаревац–Словац. Ремети ме доста. Због других обавеза сем факултета", каже један студент, а једна путница додаје: „Покидана та жица нека, специјална, тако сам чула. Пуно касни, део два сата за Ужице."

Краду се специјалне бронзане сајле које контактну мрежу држе затегнутом. Сајла је дуга стотинак метара и тешка стотину килограма. Свих 29 крађа на барској прузи починиоци су извршили под напоном мреже.

"Реч је о крађи такозваних чврстих тачака које служе за затезање контактне мреже изнад железничке пруге и те крађе директно угрожавају безбедност железничког саобраћаја и утичу на функционисање и саобраћај возова. Управо је то и разлог због великих кашњења која су у протеклом периоду регистрована у саобраћају возова на прузи између посебно Београда и Ваљева и даље на барској прузи јер због крађе ових делова смањује се брзина возова на само 20-30 километара на сат како би се очувала безбедност железничког саобраћаја и како би возови, упркос овим крађама, саобраћали", објашњава Ненад Станисављевић, пи-ар "Инфраструктуре" Железнице Србије.

Делови контактне мреже краду се и на другим српским пругама. Укупно их је 250. Инфраструктуре Железнице остале су без залиха, а набавка нових делова је спора.

"Очекујемо да већ крајем маја крене сукцесивно и набавка делова и замена на три деонице, значи од Ресника до Ваљева, од Ваљева до Чачка и од Чачка до Пожеге. Значи радиће се паралелно на сва три дела како би се ове чврсте тачке на контактној мрежи замениле, и неки је план да се практично крајем јуна, понављам уколико се изборимо са свим тим крађама и уколко буде све како је планирано возови између посебно Београда и Ваљева где су та кашњења најизраженија да се саобраћај врати у неки редован ред вожње", наводи опет Ненад Станисављевић, пи-ар Инфраструктуре Железнице Србије

Надлежни још нису пронашли крадљивце контактне мреже на српским пругама. У Железницама Србије истичу да је са МУП-ом договорена посебна акција проналажења починиоца и њихово строжије кажњавање. За ове крађе предвиђна је казна затвора од 3 месеца до 5 година.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво