Читај ми!

Социјално предузетништво значи и послодавцима и особама са инвалидитетом

У Апатину је данас одржан мини-сајам социјалног предузетнишва особа са инвалидитетом, како би се подигла свест јавности о могућности запошљавања ових особа, као и њихова видљивост у локалној заједници.

Последњих неколико година укључивање особа са инвалидитетом у друштвену заједницу, као радно способно становништво, је све чешће. Међутим, из удружења особа са инвалидитетом наводе да би Закон о професионалној рехабилитацији требало више стављати у функцију, јер се недовољно примењује.

"Особе са инвалидитетом имају јако висок ниво радне етике, радних способности и врло су дисциплиновани радници. Зато ми на овај начин покушавамо да јавности, а посебно послодавцима, то директно и ставимо до знања", каже Душко Бурсаћ из УГ „Бреза" Апатин.

"Они могу да раде исто као и ми сви остали, немају апсолутно никаквих сметњи, једино су можда неки мало спорији од нас, неки можда мало слабије схватају, па им треба више времена да науче, али они могу да раде све исто што и ми", наводи Александра Наранџић, из апатинског УД „Мали принц".

На Сајму социјалног предузетништва у Апатину удружења особа са инвалидитетом су приказала шта све ове особе могу да раде и стварају. У Дом за старе и пензионере смештени су корисници са различитим степеном зависности. Због ситуације са пандемијом, две године су били искључени из заједнице, па им овакви сајмови много значе.

"Они кроз своје разне технике, које се ту примењују, настоје да проведу своје време на један структуиран начин, а опет у складу са неким својим интересовањима, потребама и жељама", каже Жарка Црнобрња, социјални радник Дома за старе и пензионере у Апатину.

У фебруару је, после деценијског рада, добијен правни оквир за социјално предузетништво. На овај начин, послодавци ће моћи да запошљавају особе са инвалидитетом.

"Данас је овај сајам једна сјајна прилика да се и други, пре свега послодавци из различите правне форме организовања и обављања делатност, увере у то да социјално предузетништво треба да има своју перспективу и значај у свакој заједници", сматра Душанка Голубовић, државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Организатори сајма наводе да је основни циљ оваквих манифестација указивање на способности које имају особе са инвалидитетом и омогућавање њиховог лакшег запошљавања.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи