Читај ми!

Да ли ћемо меандре Западне Мораве гледати са Каблара из стакленог видиковца

На врху Каблара планирана је градња стакленог видиковца по узору на сличне светске туристичке атракције. Томе се противе поједина еколошка удружења и грађани, а покренута је и петиција против изградње. Још није познат идејни пројекат нити када би радови могли да почну.

Предео кроз који меандрира Западна Морава један је од најсликанијих у Србији – и то са 885 метара високог Каблара који недељно посети више од три хиљаде људи. Баш ту је планиран стаклени видиковац.

Уговор о градњи видиковца вредног 80.000.000 динара потписали су Град Чачак и Министарство туризма средином марта. Еколошка удружења одмах су покренула петицију против пројекта.

"Човек не може да парира овом простору овде. Шта год буде урадио биће наказно, доведите кога год хоћете архитекту. Сву енергију и новац, средства окренути развоју оне инфраструктуре која ће заиста побољшати туристичку понуду овога краја", каже Велимир Митровић из неформалног удружења грађана "Сачувајмо Каблар".

Никола Матовић из "WWF Adria" сматра да инфраструктура и механизација која буде коришћена за време изградње видиковца може да оштети и деградира станиште, укључујући биљну вегетацију.

Видиковац је још у фази идејног решења. Од идеје да уз њега буде и инфопулт и кафић већ се одустало.

"Водимо рачуна о свим еколошким стандардима. Да напоменем да ће видиковац бити на истом месту и на коме се сада налази платформа. Само ће бити доста модернији", каже Војин Јаковљевић, директор Туристичке организације Чачка.

У Заводу за заштиту природе Србије кажу да ће на захтев за градњу видиковца када га добију одговорити у складу са Уредбама о заштити Предела изузетних одлика Овчарско-кабларска клисура и Законом о заштити природе. Оцењују ипак да је стаклени видиковац у том подручју еколошки оправдан пројекат и да доприноси његовој афирмацији.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво