Четири деценије панчевачког Дома омладине

Поводом јубилеја отворена је изложба цртежа и илустрација професора и једног од најпознатијих ликовних уметника Растка Ћирића. Полазници школе цртања и имали су прилику да чују и његово предавање и науче много о области којом желе да се баве.

Познати уметник Растко Ћирић представио је у Панчеву своје радове из две последње збирке "Сваштара 2" и "Цртежи са седнице наставног већа". То су углавном илустрације, али и плакати, цртежи, који су настајали у последњих 15 година.

"То сам радио на тим заморним седницама на факултету и Универзитету уметности. То су најразличитији цртежи, углавном из подсвести, али су рађени на административним папирима, на дневним редовима". открива уметник.

Ћирићева публика у Дому омладине углавном су били млади људи, полазници школе за цртање, који се припремају за пријемне у средње школе или факултете. Многи су успешно то завршили.

Игор Гардиновачки, сликар из Панчева, каже да је то била једна широка прича о дружењу, али и иницијација у професионално бављење уметношћу, једна озбиљна основа за бављење уметношћу.

Професор Ћирић одржао је предавање "Иконографија стрипа", где су полазници школе цртања могли много тога да виде и науче.

За Сању Лабудовић, полазницу школе цртања, била је то добра прилика да у Дому омладине у свом граду чује од других уметника њихова искуства, види њихова дела и из њих нешто научи.

Зоран Деранић из Дома омладине у Панчеву мисли да је важно за о младе људе да виде шта их чека даље, након што савладају неке  основне елементе. 

Професор је имао и један посебан савет за младе уметнике. "Да буду своји, да не копирају никога, да не прецртавају, него да сами смисле оно чиме се представљају у јавности," поручује Растко Ћирић. 

Да подсетимо, Растко Ћирић је један од наших врхунских уметника који ће гостовати у Дому омладине у Панчеву који обележава четири деценије рада и постојања.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи