Неугасла љубав Кикинђана према брзини

Кикиндски Мото-клуб угашен је пре више од три деценије, а у нади да ће поново добити тркачку стазу и организовати брзинска надметања двоточкаша, љубитељи овог спорта су основали нови клуб.

 Кикинђанин Милан Новаковић један је од најуспешнијих мото тркача старије генерације и вишеструки освајач титула победника и првака најизазовнијих тркачких стаза широм региона и Европе. Некада се такмичио за Мото- клуб "Победа", од када се овај кикиндски спортски колектив угасио 1986. године, надметао се за боје других клубова и удружења. Сада је био међу главним иницијаторима поновног оснивања  Мото- клуба  "Кикинда".

 Милан Новаковић, мотоциклиста из Кикинде, објашњава:" Сви ми волимо то из младости, возили смо трке још пре, осамдесетих година, док није престало. Сад се поново активирамо, после 30 година.То су мото трке, кружне трке. Брзина је у питању."

Неки од кикиндских ветерана и даље су присутни на мото стазама. Само у протекле три године Миомир Кулизић је освајач пет пехара. "Почели смо пре четири године, ово је пета да возимо тај источноевропски шампионат. Некако смо се оформили, први сам ја некако кренуо, па онда један, други, трећи и тако. Има и успеха доста," наводи Кулизић.

Такмичења су у дисциплинама "мото класик" и "роад рајзинг". Новоформирани Мото-клуб окупља и љубитеље картинга. "Тренирам у Кули зато што немамо другу стазу у близини, " каже Александар Мохачи, "љубав ка картингу је кренула још од 13. године, тада смо први купили. Не знам, једноставно је нешто фантастично. То би свако требао барем да проба."

На главном градском тргу вароши на северу Баната уприличен је и скуп бајкера који су грађанима представили све оно што чини овај изазован, адреналински спорт.
 "Волели бисмо  да буде много више рецимо младих људи које то интересује, али не знају одакле да крену. Па смо зато направили ову промоцију. Ево, могу ту да се придруже, да виде како то отприлике изгледа, како ући у та такмичења ," објашњава Драган Новаковић, председник Мото-клуба Кикинда.


 У ишчекивању да Кикинда поново уз нови клуб добије и своју тркачку стазу, наредних месеци биће одржана серија предавања и обука за нове такмичаре, али и све заинтересоване возаче мотоцикала свих категорија, како би се повећала безбедност на путевима.

 

 

 

 

недеља, 26. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије