Одржана Фијакеријада у Црепаји, прва смотра коња у сезони

Одржава се у време ускршњих празника али јој то не смета, када је о броју учесника и посетилаца реч. И тако је већ 26 година!

Три године су мештани Црепаје чекали да парадни коњи и фијакери опет продефилују њиховим селом. Зато су више и уживали у гиздавим липицанерима и веселим учесницима. Први круг на стадиону "Сто топола" увек припада домаћинима, иза трибина учесници се припремају за такмичарски део. Још мало увежбавају своје љубимце и надају се да ће оставити добар утисак на публику и судије.

 "Сви путеви воде ка Црепаји," каже Миленко Радаковић из Сурчина. "Верујете ми! Цела Србија је у Црепаји. Ми смо дошли са девет коња!"

"Деда ми имо коње, отац, ја, син. Ако их заволе, тераће и унук," нада се Горан Мартиновић из Сакула.

"Одлучили, купили и сад, ваљда кад уђе у крв, онда нема назад. Имамо два коња, две кобиле и младо ждребе, " задовољан је  Недељко Мијатов из Меленаца.

 На свечаном отварању манифестације наступило је сеоско културно-уметничко друштво "Свети Сава". За најбоље упарене коње и најлепше фијакере припремљене су награде и пехари. Судије су пратиле и изглед и понашање кочијаша, а њихова умешност и елеганција заслужују све похвале.

Учесник Петар Јелушић из Мрчајеваца  каже да вежбе и тренинзи почињу 15 дана пре манифестације. Коњи су већ утренирани, само их треба мало увежбати пред Фијакеријаду.

Владислав Пекез из Јабуке не крије да много воли коње. Понекад  је задужен за бригу о њима код куће. Учио је, каже, од старијег брата који има ергелу.

Црепајачки коњички клуб "Липицанер" ове године угостио је око стотину учесника.

Бранислав Јанков, из  КК "Липицанер" Црепаја наводи да куповина коња, опреме и фијакера  кошта, али и да је очигледно да људи то воле.

 Ове године такмичиле су се и неке нове расе коња и врсте фијакера. Организатори су обећали још нека побољшања и промене до следеће манифестације.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара