Читај ми!

Крагујевац: Најбоље студенткиње на пракси у Градској управи

Најбоље студенткиње Универзитета у Крагујевцу, на тромесечној су плаћеној пракси у Градској управи. У оквиру државног програма, студентима завршних година свих факултета, омогућено је да 20 сати у току радне недеље, проведу у државним органима и јавним службама, и тако се припреме за свој први посао.

Поред теоријског знања које стичу на Економском факултету и Факултету инжењерских наука, Кристина и Наташа, научено "брусе" у радном окружењу. Просек изнад девет, током студија, био им је улазница за градске управе у којима се доносе најважније одлуке за град и његове становнике.

 

„Када будем хтела да се запослим, било то у самоуправи, јавни или приватни сектор веома ми значи и што знам начин на који функционише, како људи раде, где постоји могућност да се запослим, који сектори постоје и слично. Ван праксе, ја то не бих знала", каже Кристина Петровић, студенткиња Економског факултета у Крагујевцу.

„Овде стичем доста лепих знања, јер колегнице које раде са мном су завршиле мој смер и покушавају да ми објасне како је то уствари радити у овом сектору и надам се да ће ми ово знање значити за сутрашњи посао", наводи Наташа Бабић, студенткиња Факултета инжењерских наука у Крагујевцу.

А у градским управама за финансије и јавне набавке, имовинске послове, урбанизам, изградњу, доносе се важне одлуке, издају решења о озакоњењу, планира буџет. Доста посла и нових знања за практиканте.

„Овде код нас је буквално могла да направи везу између теорије и праксе. Како то ми, као мернаџери планирамо приходе, планирамо расходе, како ћемо их трошити, на који начин се води евиденција о захтевима како иду плаћања", објашњава Милијана Ратковић, ГУ за финансије и јавне набаке Крагујевца.

„Упознаје се са материјом, са предметима које није имала да види на факултету, вероватно им је већа пракса на самом радном месту и да осете мало, како изгледа да су у радном односу", истиче Љиљана Пршић, ГУ за имовинске послове, урбанизам, изградњу и озакоњење Крагујевца.

Стручна пракса за студенте, годинама се практикује на Универзитету у Крагујевцу. Јер и високошколци добро знају да им је диплома само улазница за посао, а прво питање сваког послодавца - шта заиста знају да раде.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво