Талентовани дизајнери стичу знања у Лесковцу

Висока технолошко-уметничка школа у Лесковцу, некадашња Виша текстилна, са традицијом дугом скоро 70 година, има 7 програма на основним и мастер студијама. То је једна је од две установе у земљи која образује струковне модне дизајнере. Интересовање је велико. Однедавно су увели и дигитални дизајн одеће.

Посебност је реч која их прати од почетка студирања. Уз љубав, таленат и креативност на путу до модног дизајнера треба и доста рада и труда. У атељеу се постављају темељи. Кад савладају технике цртања онда креће креирање одеће. На програму модног дизајна у лесковачкој Високој технолошко-уметничкој школи је педесетак студената.

"Професори посвећују доста пажње свакоме од нас. Сваком се посебно посвете колико је потребно", каже Наталија Крстић, студенткиња прве године из Ниша.

"Тај таленат треба да се препозна и треба да се усмери ка том неком путу његове индивидуалности где ће он на крају да сазри као један добар модни дизајнер", сматра Мр Марија Петковић, професор ликовне групе предмета.

Спој уметности и заната и у дигиталној форми. Нови програм на мастер студијама, дигитални модни дизајн омогућава им да испрате своју креацију од идејне скице, преко одабира материјала до реализације финалног производа.То је начин да лако дођу и до страног тржишта.

"Ми морамо да будемо савремени и да пратимо временске токове како напредује дизајн уопште", наводи Милица Миладиновић,студенткиња прве године мастер студија из Лесковца.

"Ја би волела да се бавим модним дизајном да будем модни дизајнер, да радим високу моду", каже Ивана Костић, студенткиња прве године мастер студија из Крушевца.

"Поред уско стручних модних предмета изучава се и графички дизајн, мултимедији, визуелне комуникације, модна илустрација", објашњава Милена Савић,професор дигиталног модног дизајна.

Оживљавањем текстилне индустрије у Лесковцу шансе за радно место су знатно веће. Захваљујући недавно формираном тиму за каријерно вођење студенти одавде одлазе потпуно спремни за нови животни корак.

"Можемо слободно рећи да смо мали расадник талената обзиром да се студенти упуштају у отварање сопствених модних студија, односно формирања сопствених модних линија", каже Мр Драгана Фрфулановић са Високе технолошко-уметничке школе у Лесковцу.

Необични, маштовити, оригинални. Настали у савремено опремљеним радионицама и кабинетима радови студената красе излог и читаоницу лесковачке библиотеке. Две деценије посвећености модном дизајну обележиће и велика ревија у мају.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво