Читај ми!

Колико делфини помажу у лечењу деце са сметњама у развоју

Новосађанин Никола Радин, једини српски делфинотерапеут, летње месеце проводи на институтима у Атини и Анталији, где помаже деци са сметњама у развоју. Ова терапија, ствара везу између деце и делфина, ослобађа их и чини самосталнијим особама.

Са делфинотерпијом се упознао на Флориди пре 15 година, а како је физиотерапеут по струци, и потиче из породице лекара, одмах је прихватио то као животни позив. Данас терапију делфинима примењује у Грчкој и Турској у раду са великим бројем деце ометене у развоју.

"Ми проводимо са сваким дететом током тог двонедељног циклуса, пола сата сваки дан у води, а након тога се прелаза на терапију, како ми то кажемо - на сувом, под импулсом целог тог утиска који су они имали у води са тим феноменалним животињама", објашњава делфинотерапеут Никола Радин.

Осим деце која болују од церебралне парализе и свих облика аутизма, терапију делфинима у последње време користи и све више одраслих.

"Који имају одређене сметње, који имају одређена посттрауматска искуства, ја сам на пример својевремено у Америци радио са групом америчких војника који су се враћали из тих несрећних ратова са пострауматским симптомима и тако даље", пприча Никола Радин.

На послу је пронашао и љубав. Сузана Матеова, баш као и он, лета проводи у безенима, а овај вид терапије описује као искуство ослобађања.

"Они се ослобађају страхова, схватају да они нису толико велики, и почињу да превазилазе те страхове. Концентрација је веома добра, и то је заправо њихова шанса, да се концентришу на себе док су у води са делфинима", наводи Сузана Матеова, делфинотерапеут.

Ове племените животиње, кажу, промениле су и њихове животе, па сада, иако раде са 12 различитих делфина, могу препознати сваког од њих, те једва чекају да им се врате крајем маја, када почиње нова радна сезона.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво