Читај ми!

Зашто је Средњи Банат најмање насељен у Војводини?

Иако нека банатска села имају и више од пет хиљада становника, због велике територије као житнице, регион Средњег Баната је тренутно најређе насељено подручје у Војводини. На промену демографске слике утичу пад наталитета и одлазак младих са села.

Село Тараш је познато као европско "Село рода", али све ређе те роде овде доносе бебе. Некада је у овом селу код Зрењанина живело око две хиљаде мештана, а данас је упола мање, о чему сведочи велики број напуштених кућа и имања. Свака четврта или пета кућа пропада.

"Можда је 40 посто кућа овде, а можда и педест одсто празно, нису у стабилном, у јадном су стању те куће. Нико не води рачуна о њима", каже Слободан Шљапић из Тараша.

Имања јефтино могу да се купе, али нико није заинтересован.

"Нико није заинтересован, нема од тога ништа. И ови који купе, неко купи кућу дође у село, из града, па неко купи кућу, онда превиде се. Превиде се, две три године држе после гледају опет да се отараси", наводи Миодраг Станић из Тараша и додаје да младих нема.

"Да ове куће које су празне, да млади брачни парови конкуришу на тим конкурсима да се ово село не угаси и да се сви ми радујемо и да чујемо дечју грају", сматра протонамесник Желимир Јовановић, тарашки парох.

Село Тараш дели судбину готово свих насеља у Средњем Банату, где је приметан пад броја становника. Млади одлазе у веће градске средине и ретко остају на имањима предака. Нарочито је у пограничном појасу приметна миграција младих и у иностранство, па је тако према последњем попису у општини Нова Црња 12 пута мање житеља него у Зрењанину – 9.200, док их је некада било петнаест хиљада. Ситуација се полако поправља у селима новобечејске општине.

"У сарадњи са Министарством за бригу о селу и путем конкурса за доделу бесповратних средстава за куповину кућа са окућницом на селима, учествовали смо на конкурсу у току прошле године и на тај начин је у општини Нови Бечеј 14 породица добило свој дом, односно остали у сеоским срединама. Што се тиче наших насељених места: три породице у насељеном месту Кумане,у Бочару четири породице и у Новом Милошеву седам породица", наводи Ивана Добожанов из локалне самоуправе Нови Бечеј.

Средњи Банат тренутно има 175.500 становника, свега 54 становника по квадратном километру,у општини Сечањ је то 23, што значи да је овај регион међу најмање насељеним подручјима. Промена демографске слике и пад наталитета утицали су да, гледано на републичком нивоу, Србија статистички бележи 54.000 грађана мање сваке године.

уторак, 28. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије