Какви су захтеви пољопривредника Мачве и Срема?

Чека се одлука Владе Србије о помоћи пољопривредницима који траже веће субвенције по хектару и укидање акцизе на дизел-гориво. То је на састанку са пољопривредницима у Шапцу казао ресорни министар Бранислав Недимовић. Саопштено је и да ће субвенције које су предате до Нове године бити исплаћене до 10. марта. Држава ће, како је најављено, интеревенисати и код увоза смрзнутог меса и млека у праху.

Уместо на њиве, пољопривредници су тракторима дошли у град. На месту где тргују стоком, указали су на лоше стање у пољопривреди и затражили помоћ државе.

„Проблеми датирају дуго година. Од цена стоке, од цена нафте, ево сад и цена ђубрива. Неисплата субвенција, неисплата доспелих обавеза од кланица и свашта друго. Наши захтеви су минимални у овом тренутку. То је двеста евра по хектару или 24.000 динара. Да се исплате све субвенције, да нам скину акцизу на гориво”, наводи Горан Бркић, пољопривредник из Глушаца.

Ратари кажу да због високих цена још нису купили репроматеријал за пролећну сетву.

„Мораћемо ићи у кредит, ђубре је јако скупо. Шта ћемо радити, не знамо. Смањићемо да бацамо, па колико роди, нека роди. Шта можемо? Нема нам друге, а да идемо у банку да подижемо кредит, бојимо се тога", каже Миодраг Шаиновић, пољопривредник из Шеварица.

Од државе пољопривредници очекују испуњење свих захтева, које су у Шапцу предочили ресорном министру.

„Ми ћемо максимално убрзати ствари које се тичу нових субвенција које иду", каже Бранислав Недимовић, министар пољопривреде. „Што се тиче увоза свињског меса, ту апсолутно, држава са једне стране мора да поштује своје обавезе, с друге стране мора да води рачуна о својим интересима. Интереси Србије и српских пољопривредника ће бити заштићени у максималном капацитету. Што се тиче давања, евентуално рефакције за дизел-гориво и око давања по хектару, јуче смо имали састанак, премијерка, министар финансија и ја са пољопривредницима из Баната, и највероватније током сутрашњег дана изаћи ћемо са конкретном информацијом." 

После састанка у Градској управи, пољопривредници Мачве и Срема тракторима су прошли градским улицама указујући на своје проблеме у производњи.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се