Признања за пиротске професоре

У Пироту су додељене традиционалне светосавске награде просветним радницима. Међу лауреатима су сви они, који су са својим ђацима постигли успехе на државним и међународним такмичењима. Награђено је десет просветних радника и шест школских тимова.

Имај храборсти да се служиш властитим разумом, давно је поручио Имануел Кант, пишући есеј о просветитељству. Једна од добитница овогодишње светосавске награде, града Пирота, Бисерка Костић, професорка књижевности у пиротској Гимназији, успела је да у дигиталном месту, код својих ђака, избори место за књижевне класике, смештене међу корице књига.

"Часови код наше професорке су веома интересанти, зато што сами истражујемо садржај неких дела", каже Тара Тошић ученица Гимназије, а њена другарица Владана Благојевић додаје: „Док сам читала "Антигону", проживела сам катарзу, прочишћење и баш ми се допала. Вероватно ћу још неки пут да је прочитам."

"Мени је светосавска награда најдража, зато што је она својеврстан омаж, не мом раду, него раду свих ових вредних, младих људи, који имају љубав за истраживање, за додатни рад, за усавршавање", наводи професорка Бисерка Костић.

Светосавска награда је, кажу, просветни радници, највећа част, али и обавеза.

"Ја овом приликом, мојим ђацима посвећујем ову награду, зато што су они заслужни, што сам ја данас овде, што стојим пред вама и што сам добитница овог великког градског признања", наводи Ирена Пејчић, професорка Музичке школе.

"Ја и моје колеге се трудимо да теоријско знање, које је на часовима, кроз практичну примену покажемо ђацима. Правили смо уређај за контролу мера против ковида, што је веома добро рангирано на Електронском факултету и освојили друго место у категорији студената", каже Бојан Ћирић, професор Техничке школе.

На Светог Саву, просветни радници, пожелели су да им се ускоро сви ђаци врате у клупе. Ништа не може да замени речи, погледе и ђачке несташлуке, који су печат сваке генерације, која, како рече Витезовић, мора да лаје на звезде.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво