Удвостручен број корисника прихватилишта за бескућнике у Малој Крсни код Смедерева

Ледени дан у Србији попуњава прихватилишта за бескућнике. Током зимских месеци она пружају уточиште и топли предах. Епидемијски услови компликују организацију живота, али запослени и корисници искусно поштују мере.

Када падне снег и температура оде у минус, осим оних који немају где да живе, у проблему су и старији који живе у удаљеним планинским селима око Врања. Зато ове зиме у Прихватилиштима за одрасле и старије у Малој Крсни и Врању борави по тридесеторо људи.

"У Прихватилишту о њима брину стручни радници заједно са сарадницима. Рад у прихватилишту је покривен 24 сата. Поред исхране коју добијају имају и здравствену заштиту и психосоцијалну подршку стручних радника", каже Данијела Милосављевић, већница за социјална питања у Врању.

Због пандемије ковида 19 сваки корисник пролази посебну процедуру, због које како тврде у Прихватилишту Црвеног крста Смедерево за две године није било заражених ни међу запосленима ни међу корисницима, а сви којима је здравствено стање то дозволило су вакцинисани.

"Сваки корисник долази на смештај у прихватилиште по решењу надлежног Центра за социјални рад. Мора да буде урађен пи-си-ар тест, да корисник буде негативан. После тога се смешта у изолациону јединицу 14 дана па се тек онда придружује осталим корисницима у прихватилишту", објашњава Радица Станковић, руководилац прихватилишта Црвеног крста Смедерево.

У Малој Крсни има још 10, а у Врању пет места. У градској управи тврде да су сви бескућници у Врању збринути и да нису на улици.
"У Врању нема бескућнике, у овом тренутку нема ниједног. Имали смо спорадичне случајеве у претходном периоду, али таква лица се одмах решавају и ургентно збрињавају у прихватилиште за одрасла и стара лица. Ту реагује и Центар за социјални рад и полиција али и грађани реагују", наводит Данијела Милосављевић, већница за социјална питања у Врању.

Они који не могу да буду смештени, надлежни их обилазе и носе им помоћ на кућну адресу. А до појединих је могуће доћи само моторним санкама и специјалним возилима.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи