Дела панчевачког младог сликара у каталогу Московске патријаршије

Двадесетрогодишњи сликар из Панчева, Небојша Шпица, има ту част да је представљен као иконописац у годишњем каталогу, који издаје Московска патријаршија. Иконописањем је почео да се бави још у средњој уметничкој школи, а радио је и на рестаурацији фресака у неким нашим манастирима.

Млади панчевачки сликар, Небојша Шпица, дипломирани је конзерватор и рестауратор. Воли да слика портрете, али највише иконе, за које показује неоспоран таленат. То су запазили и стручњаци из Русије и предложили да буде део каталога Московске патријаршије.

"Каталог "Хришћанско искуство" излази сваке године и изузетна ми је част што ће се моје иконе наћи у том каталогу, где излажу иконописци из целог света", каже Небојша Шпица, сликар.

Небојша се бави иконописањем од 2015. године, када је био ученик средње уметничке школе.

"Тада ми се то веома допало, мења се смисао и ток мог рада. Почео сам више да посматрам средњовековне фреске по манастирима, које су ми дале додатни смисао да наставим да се бавим том лепом професијом иконописом", објашњава Небојша.

Као студент и волонтер учествовао је у рестаурацији неких наших православних манастира, између осталог Студенице. Док слика, ослања се на средњовековни приступ, а иконе ради са природним бојама и позлатом.

"Иконе су како уметничка, тако и богословска дела. Богословски приступ је верски, даје неку смиреност и лепоту овом послу", наводи Небојша.

Небојша је сада на мастер студијама, а жеља му је да се и након тога бави иконописањем и радом на терену, пре свега рестаурацијом фресака.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара