Зашто нема довољно буради од домаћег храста за жупска вина

Једна од веома скупих инвестиција у винарству су дрвена бурад. Пре свега због њиховог ограниченог коришћења као и високе цене грађе и финалног производа. Велики број винарија увози бурад, али има и привилегованих произвођача који судове за одлежавање вина од храста наручују од домаћих пинтера. Овај занат је дефицитаран у свим крајевима Србије, па и у нашем најпознатијем виногорју Александровачкој Жупи.

У чувеној Жупској пинтерској радионици, породице Ђорић из Злегиња посао води трећа генерација. Унук чувеног Јале пинтера. Отац Живорад, пензионисани сајџија задужен је за финесе. Присећа се времена када је његов отац водио посао. Бирао је најбољи храст за грађу. Сада га је тешко наћи, јер су у подређеном финансијском положају у односу на моћне откупљиваче.

"Не може од слабе храстовине, од малог обима да се прави, на пример да се реже грађа. То мора да буду стабла и то морају да буду преко 100 година стара. Да би се то секло, да би се сад то експлоатисало. А све слабије и слабије има храста. Те сад шуме наше се експлоатишу. У сваком облику се извози. Иде то како и у елементима, има и у обловини, свакако. Тако да врло тешко дођемо до доброг храста", каже Живорад Ђорић, пинтер из Доњег Злегиња.

Од једног храста коме су биле потребне деценије да израсте, добију се највише два бурета од 225 литара. Процес сушења, припреме и производње траје три године.Тако да је велики раскорак између понуде и потражње.

Затекла нас је ренесанса српског винарства, пре свега, сад касније и дестилерства. Овај занат је замро био осамдесетих и деведесетих година тотално. Мој покојни деда је у неком тренутку само могао да произведе неку кацу за купус. Много је њих замрло да би могли лако да оживе. Сам посао као посао је тежак. Сваки овај елеменат ова дуга, дрво, парче дрвета мора да прође човеку 40 пута кроз руке минимум. Нисмо успели да ухватимо корак са потражњом", наводи Александар Ђорић, мајстор- питер из Доњег Злегиња.

"Мислим да ће то да прати полако тренд усавршавања производње вина у Србији. Производња буради је можда сада на нивоу као производња вина пре 15 година у Србији. Дакле тек предстоји период напретка у том сегменту", сматра др Радован Ђорђевић, енолог и винар.

Да у бурадима од домаћег храста сазревају врхунска вина, доказују бројна светска признања. Винари су у последњих десетак година добили значајну помоћ државе. Можда је време да се и овом занату да нова шанса.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи